+387 53 610 116

Вијести

ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 17 Aprila, 2024 у 10:50

Најуспјешнији бродски атлетичар - рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи поставио.

Интервју са Ђорђем преносимо у цјелости.

Ђорђе Ђерић, име је које одзвања у свијету атлетике, синоним је за истрајност, спортски дух и марљив рад. Ћерић је 2018. године истрчао своју прву трку.

Шест година касније, након 150 трка и освојених 80 медаља, показаће се – најјача карика у „тркачкој делегацији“ Брода у дисциплинама на пет и десет километара које су му специјалност.

Истинска жеља за успјехом, даноноћан рад, скромност и реални спортски циљеви винули су име Ђорђа Ђерића под регионалне атлетске рефлекторе. Стасити атлетичар – рекреативац, каже да је трчање његов живот, али и хоби кроз који склапа нова познанства, такмичи се и помјера границе издржљивости.

„Морам признати да сам задовољан оствареним за ових шест година бављења трчањем и сматрам да сам направио озбиљне резулатате као рекреативац. Нисам од малена у овом спорту, немам атлетску школу и трчим са момцима који су баш атлетичари. Наравно, учествују и рекреативци и стајемо раме уз раме за врхунским спортистима посвећеним искључиво трчању“, започео је своје казивање Ћерић, а онда је навео неке од резултата који говоре о томе због чега је задовољан постигнутим:

„Има доста тога. Можда прво и друго мјесто на првенствима БиХ. Са Атлетским клубом 'Сарајево' 2019. био сам екипни првак БиХ. Ту су и одлични резултати из Новог Сада, Загреба и са бројних других такмичења. Дуго бих требао набрајати, али споменућу још освојено друго мјесто прошле године на 10 километара на Београдском полумаратону гдје је било више од 1500 учесника. То постоље ми је посебно драго“, признаје Ђорђе који сво слободно вријеме улаже у грађење спортске каријере.

Талентовани спортиста каже да без преданог рада, зноја и одрицања на резултате не треба ни помишљати. Те врлине довеле су Ћерића да ниже успјех за успјехом, да креира каријеру пажње вриједну.

„Углавном се базирам на дионице од пет и десет километара, али трчим и полумаратом и три хиљаде метара. Јако је напорно ако желите доћи до резултата. Одрицања су неминовна, треба пуно труда, дисциплине, свакодневно тренирати…. Прије свега треба бити психички јак, јер је то важно за сваког тркача. Посљедње двије године озбиљније сам загазио у атлетске воде, дајем свој максимум, тако да мјесечно претрчим око 350 километара, само на тренинзима“, додаје он.

Поносан на свој успјех, рекао је да неће ту стати, односно да се неће смирити док не истрчи пет километара за мање од 15 минута. Сјајно је отворио сезону, освојио је шест постоља, марљиво тренира, тако да амбиције нису неоствариве.

„Најважније је да немам повреда које су највећи непријатељ спортистима. Што се тиче циља, настојаћу да истрчим пет колометара испод 15 минута, што би био страшан резултата за једног рекреативца. Мислим да то могу, жаргонски речено ‘имам то вријеме у ногама’. Тренутно само један атлетичар у БиХ има такав резултат. Али, видјећемо. Можда ће смијешно звучати, али ја имам 78 килограма, док су атлетичари пуно лакши са 62-63 килограма, тако да носити 15 килограма више није једноставно“ ,казује Ћерић.

Резултати, истрајност и мукотрпан рад не могу проћи незапажено. Тако је и Ђорђе Ћерић три пута добио годишњу награду за најбољег спортисту Брода. Признање родног града за њега има посебану важност.

„Добити признање свог града јак је вјетар у једра сваком спортисти, посебно када знамо да имамо доста спортиста који вриједно тренирају. Мене лично то мотивише, али и обавезује да будем још бољи, да свој град представим у што бољем издању. Надам се да успјевам у томе и да оправдавам указано повјерење. Бићу слободан рећи да сам са готово свих такмичења доносио добар резултат у Брод. Ако сте добар тркач за вас има мјеста на звучним тркама. Импонује ми јер ме препознају у регионалном тркачком свијету као доброг атлетичара и што ме организатори позивају  да учествујем у спортским приредбама које организују“, наставља он.

Учествовао је на готово свим великим тркама у региону. Сада највише размишља о  бањалучком атлетском спектаклу – „4 "Falcons"“, трци са препрекама која ће се одржати у мају.

„То је јако популаран спортски догађај гдје се поред трчања тражи и екстремна издржљивост.  На четири километра прелази се 40 препрека које укључује вучу терета, пузање по блату, пењање уз конопац… Прошле године сам у Бањалуци побиједио међу 1800 учесника. Многи ме и сада виде као фаворита. Видјећемо, уложићу посљедњи атом снаге, а најспретнији нека побиједи“, поручује Брођанин.

Одлучан да постигне зацртане циљеве, Ћерић све слободно вријеме неуморно посвећује брушењу форме. У томе га не спутава ни радни ангажман у једној бродској фирми, нити финансије као предсулов за учешће на такмичењима.

„У фирми радим по осам сати од понедјељка до петка. Доста људи мисли да живим само од трчања. Међутим, није тако. Када волите оно чим се бавите и желите се остварити у томе нађе се и вријеме за тренинге. Без напорног рада нема ни резултата, али мислим да је воља предуслов за све. Ми тркачи немамо организовано такмичење као лигаши, али се сваки викенд у неком од градова организују трке на којима учествујем па ме помало и умор стиже", каже Ђорђе и додаје:

"Тренутно немам спонзоре, углавом сам финансирам одласке на такмичења. Мада, морам се захвалити општини Брод и начелнику Зорану Видићу која ми помажу, тако да уз освојене награде успјевам покрити финансијску страну такмичења. На великим тркама су и награде позамашње, али, на њих долазе врхунски атлетичари из Србије, Хрватске, који имају озбиљне спонзоре. Долазе и такмичари из Кеније, тако да би се живјело само од овог спорта мора се достићи баш, баш, озбиљан ниво".

Пред Ђорђем Ћерићем су године. Већ је постигао много. Међутим, он не стаје. Иде даље, у нове изазове, у наредна искушења.

„Увијек тежим ка постољу, да будем међу прва три. Међутим, конкуренција је јака, на свакој трци буде између 500 и 1000 учесника. Због тога је незахвално прогнозирати како ће година завршити.  Досадашњим резултатима сам задовољан па се надам да ће и у наставку сезоне, гдје ме очекује 40 такмичења, каријера ићи узлазном путањом. Могу обећати да ћу дати свој максимум у свакој трци, а ако успијем остварити 20 до 30 постоља бићу презадовољан“, закључио је Ђорђе Ћерић.

Радио Брод / Д.И.

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 22. МАЈ

На данас одржаном колегијуму Скупштине општине Брод, између осталог, договорено је да наредна, 38. сједница СО Брод буде одржана 22. маја 2024. године у скупштинској сали са почетком у 9:00…

30.04.2024 10:43

news
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПОДРУЧНИХ ОДЈЕЉЕЊА РУЦЗ ДОБОЈ

Представници Подручног одјељења Републичке управе цивилне заштите (ПОРУЦЗ) Добој одржали су данас у Броду редовни радни радни састанак. На састанку је, између осталог, било ријечи о превентивном дјеловању на заштити…

29.04.2024 12:43

news
УСПЈЕШНО ИЗВЕДЕНА ВЈЕЖБА „ВАТРЕНИ ОГАЊ“

Професионална ватрогасно-спасилачка јединица Брод је у сарадњи с општинском организацијом Црвеног крста данас успјешно извела показну ватрогасну вјежбу „Ватрени огањ“. Вјежба је реализована у просторијама и испред зграде Пошта Српске,…

29.04.2024 10:47