+387 53 610 116

Вијести

ПРЕДСТАВЉЕНЕ АКТИВНОСТИ ДРУГЕ ФАЗЕ ДРР ПРОЈЕКТА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 15 Aprila, 2024 у 11:55

Данас је у сали за састанке Општине Брод одржан састанак представника УНДП-а (United Nations Development Programme - UNDP), Одсјека за послове заштите и спасавања, те Одсјека за локални и економски развој општине Брод.

Тема састанка је било представљање активности везаних за пројекат из области смањења ризика од катастрофа (DRR) под називом „Заједнички програм смањења ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ - фаза 2“.

Наиме, Управни одбор овог програма прихватио је приједлог да општина Брод буде међу одабраним локалним заједницама из Републике Српске са којима Заједнички програм намјерава сарађивати и у наредном периоду.

Пројекат финансира Влада Швајцарске, Уједињене нације и власти у Босни и Херцеговини, а спроводе УН агенције: УНДП, УНИЦЕФ, ФАО и УНЕСКО. Програм ће се имплементи у периоду 2023-2027.

Циљ Заједничког програма је рјешавање кључних приоритета у области смањења ризика од катастрофа на свим нивоима власти у БиХ и са актерима из сектора који су директно укључени у Програм: заштита и спашавање, образовање, социјална и д‌јечја заштита, пољопривреда, културно-историјско насљеђе и урбано планирање.

Програм посебан акценат ставља на унапређење локалних механизама координације у области смањења ризика од катастрофа, као и на афирмацију процеса стратешког планирања са акцентом на најугроженије категорије становништва.

Фокус Заједничког програма на локалном нивоу биће на јачању DRR капацитета за смањење ризика од катастрофа у оквиру 10 јединица локалне самоуправе у БиХ у периоду трајања Програма.

На састанку је договорено да надлежне службе Општине Брод до краја наредне седмице усагласе одлуку да ли ће се прикључити програму, након чега слиједи његово детаљно представљање.

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 22. МАЈ

На данас одржаном колегијуму Скупштине општине Брод, између осталог, договорено је да наредна, 38. сједница СО Брод буде одржана 22. маја 2024. године у скупштинској сали са почетком у 9:00…

30.04.2024 10:43

news
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПОДРУЧНИХ ОДЈЕЉЕЊА РУЦЗ ДОБОЈ

Представници Подручног одјељења Републичке управе цивилне заштите (ПОРУЦЗ) Добој одржали су данас у Броду редовни радни радни састанак. На састанку је, између осталог, било ријечи о превентивном дјеловању на заштити…

29.04.2024 12:43

news
УСПЈЕШНО ИЗВЕДЕНА ВЈЕЖБА „ВАТРЕНИ ОГАЊ“

Професионална ватрогасно-спасилачка јединица Брод је у сарадњи с општинском организацијом Црвеног крста данас успјешно извела показну ватрогасну вјежбу „Ватрени огањ“. Вјежба је реализована у просторијама и испред зграде Пошта Српске,…

29.04.2024 10:47