+387 53 610 116

Вијести

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАJ О РАДУ НАЧЕЛНИКА И ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 28 Marta, 2024 у 19:12

На данас одржаној 36. редовној сједници Скупштине општине (СО) Брод одборници су усвојили укупно 18 тачака. Између осталог, усвојен је и Извјештај о раду начелника општине и општинске управе за 2023. годину.

За његово усвајање гласало је 14 од 20 присутних одборника. Против Извјештаја су гласали одборници опозиционог Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалистичке партије (СП).

 „Извјештај није добио нашу подршку зато што сматрамо да начелник и општинска управа могу много боље и у овом тренутку народ заслужује много боље. Из тог разлога нисмо дали подршку“, изјавио је Боро Радовановић, шеф клуба одборника СНСД-а.  

Образлажући Извјештај о раду начелник oпштине Брод Зоран Видић је, између осталог указао на чињеницу да је период након пандемије новог вируса корона утицао на Босну и Херцеговину и Републику Српску, као и на све локалне заједнице.

„То се увелико одразило на буџете свих општина и градова, тако се и код нас исто показао дефицит и са тим, сигурно не могу да будем задовољан. То се одразило и на инвестиције у нашој општини и на један дио јавних радова, јер смо били у ситуацији да одлучимо шта је прече“, изјавио је Видић и додао:

„Наша је одлука била таква да смо задржали ниво друштвених догађања, активности, спорта, културе и нисмо дали да то осјети финансијске потешкоће, док смо добрим дијелом штедјели на инфраструктури, односно, на неком дијелу јавних радова уз, наравно, обавезно одржавање, што се имало прилике вид‌јети и на путевима, крпљењем ударних рупа и санирању јавне расвјете“.

Видић се осврнуо се и на посљедице олујног невремена које је у јулу прошле године погодило подручје општине Брод.

„Нажалост, прошлу годину је обиљежило олујно невријеме у другој трећини седмог мјесеца и оставило је несагледиве посљедице, како на грађане, тако и на општинску имовину. У другој половини године смо се борили са посљедицама“, истакао је начелник општине.

На данашњој сједници СО Брод усвојен је и приједлог Одлуке о стицању статуса буџетског корисника Јавне здравствене установе (ЈЗУ) Дом здравља.

„Ево данас смо имали одлуку о томе да Дом здравља пређе у буџетски систем наше општине, односно трезорски систем пословања и то ће изазвати додатне обавезе и Општини и Дому здравља, али фокус свих нас у комплетном том процесу јесте повећање задовољства, али и сигурности грађана у здравствену заштиту, која је пољуљана у посљедње вријеме“, истакао је Видић и додао:

„Чини ми се мало више због друштвених мрежа, него што је то реално и објективно, односно неодговорности појединаца који узимају себи за право да напишу шта било ружно о свом граду, односно ружно о некој јавној установи, предузећу коме је повјерена нека јавна функција“.

Видић је указао на потребу за коректним извјештавањем, тј. тачним информисањем Брођана о свему што се у граду дешава.

„Императив је да права истина дође до наших грађана, без неких уљепшавања и без нетачних информација, што је јако битно у данашње вријеме, у мору лажних профила по друштвеним мрежама или неких негативних појава које праве савремене токове у друштву“, казао је начелник општине Брод.

На питање како оцјењује рад Скупштине општине Брод, конкретно, односе и комуникацију током засиједања, Видић је одговорио:

„Оцијенио бих сарадњу с одборницима као позитивну, без обзира да ли долазе из редова позиције или опозиције, али ја бих рекао да смо сви у овој скупштини позиција, јер ми у нашој локалној заједници имамо низ институција које представљају републичке власти, попут Поште, Пореске, АПФ-а, Народне библиотеке, Завода за запошљавање, Фонда за дјечију заштиту, Фонда здравства, Фонда пензијског осигурања, школа, Електродистрибуције и других", казао је Видић и нагласио:

"Све је то у руководству владајуће партије на нивоу Републике Српске, тако да бих потврдио да је ипак власт овдје у Броду подијељена између два политичка блока. Мислим да то не мора нужно да буде мана, него то можемо у наредном периоду искористити као компаративну предност, како бисмо до свих нивоа и институција власти дошли лако, лакше аплицирали на различите програме, повукли што више средстава из пројеката за општину Брод, укључили што више људи у те пројекте, као што имамо ситуацију са Омладинском банком и да на крају сви заједно осјетимо што веће бенефите од нашег буџета и од рада локалне заједнице".

Премда у СО Брод заступа грађане који су на изборима гласали за другу политичку опцију, Боро Радовановић, одборник СНСД-а се сложио са констатацијом да су данашњу сједницу обиљежиле конструктивне расправе.

„У сваком случају, били смо коректни, имали смо коректну дискусију, нисмо дизали тензије у овом предизборном времену, а све са циљем и надом да сви морамо заједно радити боље и сложније у напретку свих грађана“, нагласио је Радовановић.

На данас одржаној сједници усвојене су и тачке дневног реда које се односе на продају непокретности у Улици Бродског батаљона, Правилник о оснивању права грађења на непокретностима без накнаде, те Приједлог програма одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица у насељима на подручју општине Брод за 2024. годину.

Усвојени су и извјештај о утрошеним финансијским средствима додијељеним из буџета општине за рад Борачке организације и за рад Удружења ратних заробљеника – логораша за 2023. годину.

Одборници су, између осталог, усвојили и приједлог Закључка о усвајању Извјештаја о раду Савјета мјесних заједница у 2023. годину.

news
ПРВИ ВАСКРШЊИ БАЗАР У БРОДУ ОКУПИО ВРИЈЕДНЕ КРЕАТИВЦЕ

Градски парк у Броду јуче је био домаћин првог Васкршњег базара на коме је двадесетак излагача одлучило да представи своје производе. Било је ту укусних колача, ручно рађеног накита, радова…

27.04.2024 09:50

news
ВАТРОГАСНА ВЈЕЖБА „ВАТРЕНИ ОГАЊ“ У ПОНЕДЈЕЉАК У БРОДУ

Професонална ватрогасно-спасилачка јединица Брод ће у понедјељак, 29. априла од 9:30 часова извести показну ватрогасну вјежбу „Ватрени огањ“ у згради Поште Српске, Радна јединица Брод.   Током вјежбе ће бити…

26.04.2024 10:36

news
ПОЕТСКО ВЕЧЕ СА ПРОФЕСОРОМ МИЛЕНКОМ А. ПОПОВИЋЕМ И ПРИЈАТЕЉИМА

Професор Миленко А. Поповић вечерас је у Хотелу „Oникс“ представио своју књигу „Два добра друга“. О књизи су, поред самог аутора говориле и Недељка Неда Ђукић Боројевић, рецензетнкиња, те Јелена…

25.04.2024 23:27