+387 53 610 116

Вијести

СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 9 Februara, 2022 у 08:46

Поводом 7. октобра Дана општине Брод на Тргу Патријарха Павла одржан је помен парастос за све погинуле борце ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату. Обред су служили свештеници православног Храма Покрова Пресвете Богородице у Броду.

Упркос киши и хладном времену, помену и пригодном програму су присуствовали званичне делегације, породице погинулих и бројни грађани. Из Брода је, по подацима Борачке организације општине, у одбрамбено-отаџбинском рату учествовало више од 2.500 бораца, 244 су погинула, а више од 500 их је рањено. За значајније датуме, а посебно за Дан општине Брод на централном обиљежју, споменику на Тргу Патријарха Павла, одржава се помен парастос за све погинуле.

„Октобарске свечаности слободе“ су установљене у Броду за обиљежавање дана олобођења који је сада званичан Дан општине, неколико дана који су претходили, и до 14. октобра када се обиљежава крсна слава општине Брод „Покров Пресвете Богородице“.

Након помена погинулим борцима и пригодног програма, у 12 часова је почела свечана сједница Скупштине општине. Уз придржавање епидемиолошких мјера, сједница је одржана у амфитатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ у Броду.

Поводом Дана општине додијељена су признања физичким и правним лицима за њихова дјела и рад која заслужују јавно поштовање и истицање. Признања се додјељују за посебан допринос у развоју Општине у појединим областима живота и рада као и поводом догађаја гдје je дошла да изражаја лична храброст и пожртвовање, пружање материјалне и друге помоћи.

Повеља Покров Пресвете Богородице додјељује се:

-           Његовом Преосвештенству православном епископу зворничко- тузланском Господину Фотију

Његовом Преосвештенству православном епископу зворничко- тузланском г. Фотију. Преосвећени Владика Фотије, од доласка на чело наше Богоспасаване епархије 2017. године, са великим пожртвовањем и ревношћу брине се и стара о повјереном народу, монаштву и свештенству епархије зворничко-тузланске. Поред многобројних обавеза Преосвећени Владика је увијек са радошћу походио и наш град и парохије бродске, узносећи своје молитве и призивајући Божији благослов за сваки напредак и благостање нашег народа. Посебно цијенимо што Преосвећени Владика поред многобројних храмова који славе Покров Пресвете Богородице у нашој епархији, изнађе времена да сваке године са нама подијели радост празника наше славе храма и града. Такође, у вријеме када се сјећамо тужних и многострадалних тренутака за наш народ у Сијековцу, наш Епископ ја са нама и сваке године 26. марта, служи службу Божију и помен парастос за страдале мјештане Сијековца. Поред наведеног, потребно је поменути и велики допринос Преосвећеног Владике Фотија на плану хуманитарног и мисијског дјеловања. Најприје мислимо на Добротворну организацију „Тројеручицу“ која по благослову Нашег Епископа дјелује на простору наше Епархије и тако учествује у свим хуманитарним акцијама у свим крајевима исте, а преко парохијског свештенства. Тако су и у Броду биле подржане многобројне акције од стране ове организације, а по благослову Нашег Епископа.  У циљу да се наш вјерни народ што више едукује у вјери, по благослову Владике Фотија основана је издавачка кућа „Синај“ која до сада има око тридесетак издања. То су дјела великих свјетских отаца и практичних катихизиса који су приступачни сваком вјерном човјеку широм наше епархије па тако и у Броду. На крају, мишљења смо да све ово побројано ни издалека не може да прикаже и опише колики труд чини наш Преосвећени Владика својом речју и својим благим очинским савјетима, а све то како би наша Епархија, а самим тим и наше бродске парохије и шире, достигли ону пуноћу како каже Свети апостол Павле „у мјери раста Христова“, али и свевеликог јединства у вјери и нашем хришћанском православном српском етосу.

Седмооктобарска Повеља Општине Брод додјељује се:

-           Српско спортско удружење „Пријатељи“ Брод

Српско спортском удружењу „Пријатељи“ Брод  за активно учешће у спортским, културним и вјерским активностима које се одржавају у општини Брод, као и другим хуманитарним акцијама . Такође за организацију турнира, дружења,  такмичења, путовања у земљи и иностранству кроз која окупљају велики број младих људи са подручја општине Брод. Према тековинама одбрамбено-отаџбинског рата имају посебно поштовање и учествују у свим обиљежавањима значајних датума и догађаја.

Захвалница се додјељује:

-           Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске,

Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске, због добре сарадње, сталног и благовременог доприноса и учешће у активностима деминирања, санације поплавама девастираних водозаштитних насипа  и путних комуникација и уништавања опасних неексплодираних средстава на подручју општине Брод. 

-           ЈУ „Центар за социјални рад“ Брод,

ЈУ „Центру за социјални рад“ Брод, због унапређивања социјалне и породично-правне заштите на подручју општине Брод, укључености едукације које доприносе у раду са лицима којима је потребна помоћ те укупном побољшању социјалне слике ове локалне заједнице.

-           Удружење жена „Винска“,

Удружењу жена „Винска“, за промовисање посавских обичаја и старих кулинарских специјалитета, учешће у разним хуманитарним акцијама и пројектима који подстичу развој у руралним срединама.

-           Удружење „Снага жене“ Тузла,

Удружењу „Снага жене“ Тузла, за реализацију три пројекта у сарадњи са Удружењем логораша из Брода од 2018. до 2021. године

-           Удружење жена „Ђурђевак“,

Удружењу жена „Ђурђевак“, за подршку у сузбијању последица вируса COVID-a 19 у сарадњи са UNDP-ом кроз набавку и подјелу 170 хигијенских пакета социјално угроженим породицама, и за шивење и подјелу хигијенских маски.

-           НВО АРГС,

Невладиној организација АРГС, због организације хуманитарне акције за

прикупљање новчаних средстава за лијечење Слободана Ковачевића и наше суграђанке Жељане Ристић те партнерства на пројекту „Успостављање модела одрживог управљања отпадом у општини Брод“.

-           Слађан Станисављевић

Слађану Станисављевићу, због финансирања реновирања подручне основне школе у Винској; доприноса на уређењу црквеног дворишта и иконописању цркве Рођења Пресвете Богородице у Винској и донације  камиона ЈКП „Комвод“ Брод.

-           Мирун Јовичић, постхумно,

Мируну Јовичићу, постхумно, за часно обављање дужности одборника у Скупштини општине  Брод, предсједника мјесне заједнице Винска, члана управе ФК „Слобода“ из Винске, активизам у Ловачком удружењу „Вучијак“ и  неизбрисив допринос свом селу и цијелој општини Брод.

news
ПОЕТСКО ВЕЧЕ СА ПРОФЕСОРОМ МИЛЕНКОМ А. ПОПОВИЋЕМ И ПРИЈАТЕЉИМА

Професор Миленко А. Поповић вечерас је у Хотелу „Oникс“ представио своју књигу „Два добра друга“. О књизи су, поред самог аутора говориле и Недељка Неда Ђукић Боројевић, рецензетнкиња, те Јелена…

25.04.2024 23:27

news
ОДРЖАНА 37. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СО БРОД

На данас одржаној 37. редовној сједници СО Брод одборници су расправљали о 17 тачака дневног реда. На почетку сједнице у дневни ред уврштена је и тачка „Приједлог одлуке о усвајању…

25.04.2024 15:10

news
ОБЈАВЉЕНЕ РАНГ ЛИСТЕ ЗА БАЊСКО ЛИЈЕЧЕЊЕ

Обавјештавају се чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди и жртве ратне тортуре, који су се пријавили на Јавни позив за бањску рехабилитацију у 2024. години, који је расписан од…

24.04.2024 11:21