+387 53 610 116

Вијести

ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БРОДА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 19 Aprila, 2024 у 12:14

Полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен-костурницу жртвама фашистичког терора и спомен-плочу убијеним Јеврејима данас је у Броду обиљежено 79 година од ослобођења општине у Другом свјетском рату.

Молитву страдалим Јеврејима прочитао је Дарио Атијас, генерални секретар Јеврејске општине у Добоју.

„Данас овдје у Броду као и сваке године у организацији Општине Брод којој смо изузетно захвални као једној од ријетких општина која на овај дан ослобађања уз садржај церемоније уврштава и помен Јеврејима Брода страдалим у холокаусту“, казао је Атијас.

Он је подсјетио да се у централном парку у Броду налази и спомен-плоча са 37 имена погинулих бродских Јевреја.

„Имамо прилику да са овог мјеста дигнемо молитву ел малера хамим на хебрејском језику и да поменемо и сјетимо се јеврејских душа које су страдале, као и свих грађана Брода, као и свих оних који су учествовали у борби против фашизма и нацизма“, додао је Дарио Атијас.  

Представник Јеврејске општине Добој је нагласио да је ово изузетно важан догађај који ће се обиљежавати и у будућности.

Исмет Ђухерић предсједник општинске организације СУБНОР-а је истакао да је поносан што се скоро сваке године обиљежава овај важан дан за општину Брод.

„Врло је мало година прошло, а да се није на било какав начин обиљежило ово стратиште, да се није организовало да се ода почаст и поштовање и борцима погинулим у Другом свјетском рату“, казао је Ђухерић и додао:

„Рачунам да ћемо на младе генерације пренијети сјећање на те људе, на погинуле, на мучене, убијене јер је то најважније. Задатак нам је да не заборавимо ко су они били и због чега смо данас овдје“.

Обиљежавањане годишњице ослобођења Брода организовала је Општина Брод и општинска Борачка организација.

„Ми се трудимо да обиљежимо све важне датуме из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, али исто тако не заборављамо ни друге одбрамбене ратове, Први и Други свјетски рат“, истакао је Зоран Видић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације.

Видић је нагласио да ће Борачка организација општине Брод наставити да гаји традицију сјећања на Брођане погинуле у свим протеклим ратовима.

У име Општине Брод вијенац је положио начелник општине Зоран Видић. Он је нагласио да је историја Брода кроз вијекове „обиљежена ослобођењима и да му је драго што постоје људи који се тога сјећају, памте и обиљежавају“.

Начелник је казао да му је драго што су међу присутнима представници Јеврејске општине из Добоја и представници Рафинерије нафте.  

„Ово је прилика да на један достојанствен начин одамо дужну пошту жртвама, палим јунацима који су дали своје животе за ослобођење Брода у Другом свјетском рату, али да на још један начин потврдимо наше опредјељење да његујемо традиције ослобођења и нашег Брода, али и простора на коме живи српски народ овдје у Републици Српској и Босни и Херцеговини“, казао је начелник општине Брод и додао:

„Надам се да ћемо ову традицију успјети да пренесемо и на млађе генерације, да се окупљамо овдје из године у годину, да прославимо и обиљежимо још многе годишњице у будућности и посебна жеља би била да ове датуме које сада имамо и које сада славимо као ослобођење града, да не додајемо нове датуме, јер ће то значити да ће бити мир.“

Вијенце на спомен-обиљежје у парку су положили представници општинске организације СУБНОР-а, Општине Брод, Борачке организације општине Брод и удружења грађана.

Обиљежавању дана ослобођења Брода у Другом свјетском рату, између осталих присуствовали су и представници Удружења гардиста 1. Гардијска моторизована бригада главног штаба војске РС.

news
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПРАЗНИКА РАДА

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, свим грађанима општине Брод желимо да честитамо овај празник, те да се сви подсјетимо на борбе за већа права радника и значај солидарност, не…

30.04.2024 22:11

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 22. МАЈ

На данас одржаном колегијуму Скупштине општине Брод, између осталог, договорено је да наредна, 38. сједница СО Брод буде одржана 22. маја 2024. године у скупштинској сали са почетком у 9:00…

30.04.2024 10:43

news
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПОДРУЧНИХ ОДЈЕЉЕЊА РУЦЗ ДОБОЈ

Представници Подручног одјељења Републичке управе цивилне заштите (ПОРУЦЗ) Добој одржали су данас у Броду редовни радни радни састанак. На састанку је, између осталог, било ријечи о превентивном дјеловању на заштити…

29.04.2024 12:43