+387 53 610 116

Вијести

ОБИЉЕЖЕНЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СТРАДАЊА У СЈЕКОВЦУ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 28 Marta, 2022 у 07:02

У Сијековцу је у суботу 26. 3. 2022. г. обиљежена 30. годишњица од стравичног злочина над српским цивилима, који су починиле оружане снаге Хрватске уз помоћ паравојних бошњачко-хрватских  јединица из тадашњег Босанског Брода.

Први ратни злочин на простору Босне и Херцеговине догодио се у Сијековцу, када је у зору 26. марта 1992. године за само један сат убијено 9 Срба. Најмлађа жртва био је седамнаестогодишњи Драган Милошевић, а најстарија  Јово Зечевић који је имао 72 године. У наредним данима у Сијековцу је убијено још 37 Срба.

Програм обиљежавана 30. годишњице злочина у Сијековцу почео је дан раније, у петак 25.3. са трибином „30 година трагања за правдом и истином“. Трибина је одржана у сали Скупштине општине у Брод гдје је овим поводом било изложено 17 фотографија лица којима се суди или је пресуђено за ратне злочине над Србима пред судом БиХ, рекао је Владо Драгојловић, предсједник Удружења ратних заробљеника – логораша општине Модрича.

У суботу 26. марта, обиљежавање је почело у спомен цркви Огњене Марије гдје је након литургије служен молитвени помен за убијене мјештане Сијековца.

Парастосу у Цркви Свете великомученице Огњене Марије присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске, Душко Милуновић, делегација Народне скупштине РС, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић, представници осталих институција и организација, као и многи грађани.

По завршетку парастоса присутнима у Сијековцу обратио се начелник општине Зоран Видић рекавши да се Брођани и те како труде да његују традицију памћења и истину о томе шта се десило у Сијековцу пренесу на младе, на генерације које долазе.

-Добро смо запамтили шта нам се десило 1992. године у Сијековцу. Жао нам је што смо баш на такав начин ушли у историју Републике Српске, па управо зато на нама, млађим генерацијама је обавеза и дужност да запамтимо добро и никада не заборавимо- рекао је Видић.

Предсједник РС Жељка Цвијановић истакла је у Сијековцу, да оно што нас чини неспокојним, али и будним јесте чињеница да је након толико година само један човјек одговарао за монструозни злочин који се десио у Сијековцу.

-Оно што нас чини неспокојним је да након толико година, уз све доказе, изјава свједока и уз то што се познаје ко су починиоци злочина, да није било пресуда, изузев једног човјека који је за овако монструозан злочин кажњен са свега десет година затвора. Ова чињеница нас држи будним и опомиње  да чувамо Републику Српску и памтимо шта нам се десило те 1992. године – рекла је предсједница Цвијановић.

Српски члан предсједникштва Бих Милорад Додик нагласио је да су злочин у Сијековцу извршили Муслимани и Хрвати, наше дојучерашње комшије, а не неко други и да управо зато морамо бити будни и памтити да нам се не би поново догодило исто.

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је у Сијековцу извршен гнусни злочин над цивилима само зато што су били Срби.

-Одмах након 1. марта када су одржали њихов чувени референдум, већ 3. марта хрватске оружане снаге прешле су у Брод. Срећа је што смо се организовали, створили Републику Српску и сачували српски народ. Част ми је што сам учествовао у ослобађању Брода- рекао је Милуновић.

На спомен обиљежје у знак сјећања на све страдале борце и цивиле положен је вијенац, а цвијеће су положили српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић, делегација Народне скупштине РС, Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, представници општине Брод начелник Зоран Видић и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић, представници Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ и многи други.

Након полагања вијенаца и обраћања присутних, делегација је посјетила Миљу Зечевић, чија су три сина и супруга на кућном прагу убиле хрватске снаге 26. марта 1992. године.

Извор: Радио Брод

news
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПРАЗНИКА РАДА

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, свим грађанима општине Брод желимо да честитамо овај празник, те да се сви подсјетимо на борбе за већа права радника и значај солидарност, не…

30.04.2024 22:11

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 22. МАЈ

На данас одржаном колегијуму Скупштине општине Брод, између осталог, договорено је да наредна, 38. сједница СО Брод буде одржана 22. маја 2024. године у скупштинској сали са почетком у 9:00…

30.04.2024 10:43

news
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ПОДРУЧНИХ ОДЈЕЉЕЊА РУЦЗ ДОБОЈ

Представници Подручног одјељења Републичке управе цивилне заштите (ПОРУЦЗ) Добој одржали су данас у Броду редовни радни радни састанак. На састанку је, између осталог, било ријечи о превентивном дјеловању на заштити…

29.04.2024 12:43