+387 53 610 116

Вијести

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ О ИЗВЈЕШТАЈУ О РАДУ ЗА 2023. ГОДИНУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 29 Marta, 2024 у 09:14

Одборници Скупштине општине Брод су јуче, 28. марта 2024. године на 36. редовној сједници усвојили Извјештај о раду начелника општине и општинске управе за 2023. годину.

Начелник општине Зоран Видић је, образлажући Извјештај, између осталог, указао на чињеницу да је период након пандемије новог вируса корона утицао на Босну и Херцеговину и Републику Српску, као и на све локалне заједнице.

„То се увелико одразило на буџете свих општина и градова, тако се и код нас исто показао дефицит и са тим, сигурно не могу да будем задовољан. То се одразило и на инвестиције у нашој општини и на један дио јавних радова, јер смо били у ситуацији да одлучимо шта је прече“, казао је Видић.

Током прошле године општинска администрација се, према његовим ријечима, упркос изазовима, трудила да се недостатак финансијских средстава што мање одрази негативно на становништво, те су већа улагања усмјерена на активности које су важне младим људима.

„Наша је одлука била таква да смо задржали ниво друштвених догађања, активности, спорта, културе и нисмо дали да то осјети финансијске потешкоће, док смо добрим дијелом штедјели на инфраструктури, односно, на неком дијелу јавних радова уз, наравно, обавезно одржавање, што се имало прилике видјети и на путевима, крпљењем ударних рупа и санирању јавне расвјете“.

Осврнуо се и на посљедице олује која је у јулу прошле године погодило подручје општине Брод.

„Нажалост, прошлу годину је обиљежило олујно невријеме у другој трећини седмог мјесеца и оставило је несагледиве посљедице, како на грађане, тако и на општинску имовину. У другој половини године смо се борили са посљедицама“, истакао је Видић.

Говорећи о претходној години, он је подсјетио на „разне притиске и ризике који се дешавају у Републици Српској и Босни и Херцеговини“, указујући на чињеницу да се „то  негативно одразило и на пословање локалних заједница, односно на презентацију свих локалних заједница према привредном свијету“.

„Годинама се овдје ради на формирању повољнијег привредног амбијента. То је свакако изазвало одсуство неких планираних инвестиција, људи који овдје треба да започну градњу, неке друге јавне радове, запошљавање већег броја људи, Међутим, до свега тога није дошло у 2023. години. С обзиром на то какве су нам политичке прилике у Републици Српској сад, не вјерујем да ће доћи до побољшања у скоријем времену“, нагласио је Видић.

Ипак, оптимизма, према његовим ријечима не недостаје.

„Можда је једна од највећих карактеристика овог мандата, не само прошле године то што смо имали око 40-ак захтјева за куповину плацева за индивидуалну и стамбену изградњу, махом људи који се тренутно налазе на привременом раду у иностранству. Што је можда један добар показатељ да људи ипак вјерују у ову општину и да своју будућност планирају овдје".

Видић се осврнуо и на улагања у спорт и младе, те подсјетио да је су активности везане за то, такође, велики издатак у буџету.

„Посветили смо пажњу младима и спорту, гдје је заиста дошло до издашних расхода, од поскупљена превоза, саме организације такмичења, електричне енергије, тако да је све то оптеретило општински буџет и могу да кажем да смо успјели све то да изнесемо. Додуше, осјетили смо на неким другим ставкама на буџету, међутим, моји сарадници и ја смо се одлучили на овакав потез“, казао је Видић.

О сарадњи са органима власти Босне и Херцеговине и Републике Српске

Говорећи о односима са вишим нивоима власти, начелник општине Брод је нагласио да је сарадња с органима Босне и Херцеговине и Федерације БиХ добра, а да се поправља ситуација и када су у питању власти у Републици Српској.  

„Што се тиче 2023. године када је у питању сарадња са вишим органима власти, могу да будем прилично задовољан. Имали смо добру сарадњу са БиХ нивоом власти, властима у Федерацији, а могу рећи и да се ситуација са Републиком Српском полако поправља. Чули сте у извјештају да смо имали неке пројекте које смо успјели заједно да реализујемо са Владом РС, без обзира на политичке разлике које неспорно постоје“, казао је бродски начелник.

О односу са вјерским заједницама

Видић је казао да тренутна администрација има добру сарадњу са вјерским заједницама, те нагласио да „имају заједнички циљ“.

„Сарадња са вјерским заједницама је била, могу слободно рећи, на завидном нивоу, јер су они један јако важан чинилац ове наше шире друштвене заједнице у Броду, а све је опет усмјерено ка томе да постоји синергија свих нас који живимо овдје, одлучујемо и питамо се нешто да постигнемо боље услове за живот свих грађана“, нагласио је начелник општине Брод.

О изазовима насталим као посљедица повећања минималних зарада

Влада РС је недавно донијела одлуку да минимална плата буде 900 КМ, што је одређеном броју послодаваца постало додатни изазов.  

„Оно што се некако стално пропушта истаћи на сједницама Скупштине општине јесте да је минимална зарада радника у овом мандату порасла са 550 на 900 КМ. То је један добар помак за запослене, међутим, ми реалан приход и повећање на приходовној страни, како би могли да испоштујемо те законске намете нисмо стекли у буџету“, казао је Видић и додао:

„То је на један значајан начин врло лако мјерљив, изазвало помијерања у буџету, гдје су у односу на структуру буџета издаци за личне дохотке енормно високи. Уз сва остала поскупљења и електричне енергије и цијена енергената и одржавања система даљинског гријања у граду, одржавања система функционисања система социјалне заштите, ту су давања порасла негдје 300-400 хиљада годишње у овом мандату“.

Видић је истакао да је администрација „успјела да одговори тим задацима“, али...

„Без обзира ко буде обнашао функцију начелника или чинио скупштинску већину, све ће увелико зависити од нових правила игре које су наметнули и законодавац, односно, виши органи власти како бисмо били у прилици прво да сложимо буџет, да га формирамо и на крају крајева, да га у интересу што већег броја грађана и трошимо. Једноставно, да сваки грађанин више осјети буџетску марку“, казао је начелник општине.  

Незадовољство је видљиво присутно код пољопривредника којима нису исплаћени подстицаји.

„На жалост, једна од великих мана прошле године је то што је била смањена подршка пољопривредним произвођачима, што ћемо поправити већ у наредним данима, јер напросто, колико год те одлуке виших органа власти и неке друге прилике на макроекономском погледу мијењају правила за општину, тако мијењају и за њих“, нагласио је Видић и додао:

„Они (пољопривредници) су у све тежој ситуацији и мораћемо се погледати у очи како бисмо једни другима искрено и на прави начин помогли и, ево ја их позивам све да сједнемо и да разговарамо кад год је њихова потреба. Врата начелника су увијек отворена, како ове три године, тако ће бити и током ове године, без обзира на то што је изборна“.

То је, каже Видић „опредјељење да нам ова година прође, барем у том политичком смислу, што нормалније, без неких превеликих тензија“.

О преласку Дома здравља на трезорски систем пословања

„Скупштина је усвојила одлуку о томе да Дом здравља пређе у буџетски систем наше општине, односно трезорски систем пословања и то ће изазвати додатне обавезе и Општини и Дому здравља, али фокус свих нас у комплетном том процесу јесте повећање задовољства, али и сигурности грађана у у здравствену заштиту“, нагласио је начелник.

Видић је казао да је повјерење грађана у наш здравствени систем у посљедње вријеме пољуљано.

„Чини ми се мало више због друштвених мрежа, него што је то реално и објективно, односно неодговорности појединаца који узимају себи за право да напишу шта било ружно о свом граду, односно ружно о некој јавној установи, предузећу коме је повјерена нека јавна функција“, рекао је он.

Видић се осврнуо и на значај тачног информисања Брођана.

„Императив је да права истина дође до наших грађана, без неких уљепшавања и без нетачних информација, што је јако битно у данашње вријеме, у мору лажних профила по друштвеним мрежама или неких негативних појава које праве савремене токове у друштву“, нагласио је он.

О раду Скупштине општине Брод

Осврћући се на претходну, 2023. годину начелник општине Брод је прокоментарисао и рад Скупштине општине.

„Оцијенио бих сарадњу с одборницима као позитивну, без обзира да ли долазе из редова позиције или опозиције, али ја бих рекао да смо сви у овој скупштини позиција, јер ми у нашој локалној заједници имамо низ институција које представљају републичке власти, попут Поште, Пореске, АПФ-а, Народне библиотеке, Завода за запошљавање, Фонда за дјечију заштиту, Фонда здравства, Фонда пензијског осигурања, школа, Електродистрибуција...“, истакао је Видић и подсјетио:  

„Све је то у руководству владајуће партије на нивоу Републике Српске, тако да бих потврдио да је ипак власт овдје у Броду подијељена између два политичка блока. Мислим да то не мора нужно да буде мана, него то можемо у наредном периоду искористити као компаративну предност, како бисмо до свих нивоа и институција власти дошли лако, лакше аплицирали на различите програме, повукли што више средстава из пројеката за општину Брод, укључили што више људи у те пројекте, као што имамо ситуацију са Омладинском банком и да на крају сви заједно осјетимо што веће бенефите од нашег буџета и од рада локалне заједнице", закључио је начелник општине Брод Зоран Видић.

news
ПРВИ ВАСКРШЊИ БАЗАР У БРОДУ ОКУПИО ВРИЈЕДНЕ КРЕАТИВЦЕ

Градски парк у Броду јуче је био домаћин првог Васкршњег базара на коме је двадесетак излагача одлучило да представи своје производе. Било је ту укусних колача, ручно рађеног накита, радова…

27.04.2024 09:50

news
ВАТРОГАСНА ВЈЕЖБА „ВАТРЕНИ ОГАЊ“ У ПОНЕДЈЕЉАК У БРОДУ

Професонална ватрогасно-спасилачка јединица Брод ће у понедјељак, 29. априла од 9:30 часова извести показну ватрогасну вјежбу „Ватрени огањ“ у згради Поште Српске, Радна јединица Брод.   Током вјежбе ће бити…

26.04.2024 10:36

news
ПОЕТСКО ВЕЧЕ СА ПРОФЕСОРОМ МИЛЕНКОМ А. ПОПОВИЋЕМ И ПРИЈАТЕЉИМА

Професор Миленко А. Поповић вечерас је у Хотелу „Oникс“ представио своју књигу „Два добра друга“. О књизи су, поред самог аутора говориле и Недељка Неда Ђукић Боројевић, рецензетнкиња, те Јелена…

25.04.2024 23:27