+387 53 610 116

Вијести

МОЛИТВОМ ОБИЉЕЖЕНА 32. ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА ЦИВИЛА У СИЈЕКОВЦУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 26 Marta, 2024 у 14:04

Освећењем славских дарова у спомен Новомученика зворничко-тузланских, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-крсту испред Храма Свете великомученице Марине у Сијековцу обиљежена је 32. годишњица злочина који се у овом селу догодио на данашњи дан 1992. године.

Припадници регуларне хрватске војске заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 мјештана.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Запаљено је 15 кућа и црква. Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ.

Српска православна црква је у Диптих Светих уврстила Новомученике зворничко-тузланске пострадале у Другом свјетском рату и задњем Одбрамбено-отаџбинском рату, тиме су у календар Светих уврштени и невино пострадали Сијековчани.

Молитву је предводио протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, Архијерејски замјеник Епископа зворничко-тузланског Фотија, уз саслужење бродских свештеника.

Поред грађана, представника институција и удружења проистеклих из претходног рата, обиљежавању су присуствовали и званичници Републике Српске.

„И данас трагамо за још осам жртава Сијековца. И данас не знамо гдје су њихова тијела да их породице достојно сахране, пронађу мир“, казала је Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Зоран Видић, начелник општине Брод рекао је да су дуге 32 године чекања правде које нема.

„Да се макар не зна ко је то урадио, а сви добро знају и у Сијековцу и у судовима и тужилаштвима, а само десет година затвора за један тако стравичан злочин“, истакао је Видић.

Он је нагласио да сијековачке жртве никад неће бити заборављене, те, „уколико за њихово страдање не постоји земаљска казна, Божија казна сигурно неће изостати“.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик такође се осврнуо на вишедеценијску неправду која је учињена према породицама погинулих Сијековчана.

„Увијек тражите начин да се ваше правде и људске и божанске остваре на онај начин, како то цивилизацијски народи чине, а не да се оставља нама, увијек изнова, да понављамо овдје једну исту страв, а то је да за злочине нико никад није одговарао“ рекао је Додик.

Обиљежавању 32. годишњице злочина у Сијековцу присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, посланици у републичкој Скупштини, представници удружења, општина и градова широм РС, те Сијековчани и Брођани.

Након молитве, званичници Српске и начелник општине Брод посјетили су Миљу Зечевић која је на данашњи дан изгубила синове Петра, Васу, Милана, те супруга Јована.

news
ПРВИ ВАСКРШЊИ БАЗАР У БРОДУ ОКУПИО ВРИЈЕДНЕ КРЕАТИВЦЕ

Градски парк у Броду јуче је био домаћин првог Васкршњег базара на коме је двадесетак излагача одлучило да представи своје производе. Било је ту укусних колача, ручно рађеног накита, радова…

27.04.2024 09:50

news
ВАТРОГАСНА ВЈЕЖБА „ВАТРЕНИ ОГАЊ“ У ПОНЕДЈЕЉАК У БРОДУ

Професонална ватрогасно-спасилачка јединица Брод ће у понедјељак, 29. априла од 9:30 часова извести показну ватрогасну вјежбу „Ватрени огањ“ у згради Поште Српске, Радна јединица Брод.   Током вјежбе ће бити…

26.04.2024 10:36

news
ПОЕТСКО ВЕЧЕ СА ПРОФЕСОРОМ МИЛЕНКОМ А. ПОПОВИЋЕМ И ПРИЈАТЕЉИМА

Професор Миленко А. Поповић вечерас је у Хотелу „Oникс“ представио своју књигу „Два добра друга“. О књизи су, поред самог аутора говориле и Недељка Неда Ђукић Боројевић, рецензетнкиња, те Јелена…

25.04.2024 23:27