+387 53 610 116

Вијести

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗРАДИ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД 2022-2028

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 31 Oktobra, 2022 у 14:47

На 20. редовној сједници СО Брод која је одржана данас, одборници су расправљали о 21 тачки дневног реда. Поред усвојеног Приједлога одлуке о изради Интегралног програма капиталних инвестиција општине Брод за период од 2023 до 2025. године, којом се одређују  начини и рокови израде Интегралног програма капиталних инвестиција општине Брод за наведени период, одборници су усвојили и приједлог Одлуке о изради стратегије развоја општине Брод  за период од 2022-2028. године.

Одлуком о изради стратегије општине Брод одређује се начин и рокови израде Стратегије развоја општине Брод за период 2022-2028. година, а Скупштина општине одређује Одсјек за локални развој општине за планирање развоја општине Брод, која ће бити основни носилац израде Нацрта стратегије развоја. Крајњи рок за израду Нацрта стратегије је крај марта 2023. године, а усвајање Приједлога планирано је до краја септембра 2023. године.

 Посебним акционим планом, који ће утврдити Одсјек за локални развој општине Брод, а одобрити Начелник општине, дефинисаће се и поједини рокови за сваку фазу процеса израде Нацрта стратегије развоја општине Брод за период 2022-2028. године.

На сједници је усвојен низ приједлога Одлука  о продаји непокретности те приједлога Одлука о расписивању Јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини општине Брод путем прибављања писаних понуда.

Одборници су на сједници усвојили и приједлог Закључка о прихватању Информације о реализацији Акционог плана за отклањање недостатака по ревизији финансијских извјештаја за 2020. годину од стране начелника општине. Наиме, током ревизије финансијских извјештаја за 2020. годину констатовани су одређени недостаци и дате препоруке руководству општине Брод, а Законом о ревизији јавног сектора Републике Српске прописано је да је свака институција у којој је извршена ревизија, дужна у року од 60 дана од дана пријема ревизорског извјештаја доставити Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске одговор у којем износи радње које ће предузети ради отклањања пропуста и неправилности утврђених у ревизорском извјештају. С тим у вези, начелник општине донио је Акциони план за отклањање недостатака по ревизији финансијских извјештаја за 2020. годину у законом прописаном року тј. 5. октобра 2021. године, и исти је достављен Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске и Министарству финансија Републике Српске.

Акциони план сачињен је са циљем да се у разумно оствареном времену предузму све неопходне радње и мјере на отклањању недостатака уочених током ревизије финансијских извјештаја општине Брод за 2020. годину.

При крају скупштинског засједања усвојене су и Информације о стању у области НВО, као и Информација о стању популационе политике на подручју општине Брод те приједлог за побољшање наталитета.     

Извор фото и текст: Радио Брод/ В.Г.

news
БОЛ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ НЕ ЈЕЊАВА НИ 32 ГОДИНЕ НАКОН ПОГИБИЈЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у дворишту Основне школе „Свети Сава“ данас је обиљежен 3. март – дан почетка агресије на општину…

03.03.2024 14:06

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24