+387 53 610 116

Вијести

Унапређење пластеничке производње – Чланице УЖ ”Винска” постављају 22 нова пластеника

Аутор: admin | Ажурирано: 1 Juna, 2021 у 08:16

Пољопривредна задруга ''Агропосавина Фарм'' Дервента недавно је подијелила 22 пластеника  пољопривредним произвођачима из Брода и 2 пластеника произвођачима из Дервенте.

Пластеници су подијељени у оквиру програма развоја конкурентности у руралним подручјима, који реализује задруга по процедурама ИФАД-а. Пројекат су суфинансирали Јединица за координацију пољопривредних пројеката, локалне управе Брода и Девенте и корисници.

Директор задруге Рајко Кулага прецизирао је да су набавку пластеника, површине по 100 метара квадратних, укупне вриједности око 66.000 КМ, финансирали Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде са 50 одсто, корисници са 40 одсто, и општина Брод са 10 одсто средстава.

Кулага је истакао да је основни циљ овог али и других пројекта које реализује задруга, унапређење и осавремењавање пољопривредне производње.

Корисници пројекта на подручју Брода су жене, чланице удружења жена ''Винска''.

-Много нам ово значи. Посљедњих година временске прилике су такве да је готово немогуће озбиљно се бавити повртарском производњом на отвореном. Са радошћу смо прихватили да на подручју Брода будемо носилац активности на реализацији овог пројекта-, казала је Сока Пајић, предсједница УЖ ''Винска''.

Пајић сматра да је у пластеничкој производњи будућност гајења поврћа.

-Раније смо обезбиједили 17 пластеника, а уз ова 22 сигурно је да ће наше чланице имати вишкове производа који ће завршити на тржишту. То нам даје наду и подстрек да наставимо радити на проширењу производње која у будућности може дати и солидне финансијске резултате-, рекла је Пајић.

Менаџер кластера добојске регије „Пољокласт“ Јулијана Петровић казала је да се Пољопривредна задруга „Агропосавина Фарм“ представила као лидер у имплементацији пројеката, организацији производње воћа и поврћа и поставила добар примјер повезивања пољопривредних произвођача кроз заједнички наступ у производњи и на тржишту.

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41