+387 53 610 116

Вијести

Унапређење пластеничке производње – Чланице УЖ ”Винска” постављају 22 нова пластеника

Аутор: admin | Ажурирано: 1 Juna, 2021 у 08:16

img

Пољопривредна задруга ''Агропосавина Фарм'' Дервента недавно је подијелила 22 пластеника  пољопривредним произвођачима из Брода и 2 пластеника произвођачима из Дервенте.

Пластеници су подијељени у оквиру програма развоја конкурентности у руралним подручјима, који реализује задруга по процедурама ИФАД-а. Пројекат су суфинансирали Јединица за координацију пољопривредних пројеката, локалне управе Брода и Девенте и корисници.

Директор задруге Рајко Кулага прецизирао је да су набавку пластеника, површине по 100 метара квадратних, укупне вриједности око 66.000 КМ, финансирали Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде са 50 одсто, корисници са 40 одсто, и општина Брод са 10 одсто средстава.

Кулага је истакао да је основни циљ овог али и других пројекта које реализује задруга, унапређење и осавремењавање пољопривредне производње.

Корисници пројекта на подручју Брода су жене, чланице удружења жена ''Винска''.

-Много нам ово значи. Посљедњих година временске прилике су такве да је готово немогуће озбиљно се бавити повртарском производњом на отвореном. Са радошћу смо прихватили да на подручју Брода будемо носилац активности на реализацији овог пројекта-, казала је Сока Пајић, предсједница УЖ ''Винска''.

Пајић сматра да је у пластеничкој производњи будућност гајења поврћа.

-Раније смо обезбиједили 17 пластеника, а уз ова 22 сигурно је да ће наше чланице имати вишкове производа који ће завршити на тржишту. То нам даје наду и подстрек да наставимо радити на проширењу производње која у будућности може дати и солидне финансијске резултате-, рекла је Пајић.

Менаџер кластера добојске регије „Пољокласт“ Јулијана Петровић казала је да се Пољопривредна задруга „Агропосавина Фарм“ представила као лидер у имплементацији пројеката, организацији производње воћа и поврћа и поставила добар примјер повезивања пољопривредних произвођача кроз заједнички наступ у производњи и на тржишту.

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19

news
ОСАМ ГОДИНА САРАДЊЕ СА ОМЛАДИНСКОМ БАНКОМ

У оквиру програма, Омладинска банка Брод, коју партнерски подржавају општина Брод и Фондација Мозаик, у понедељак 27. 11. 2023. године у сали за састанке општине Брод, презентацијом реализованих пројеката у…

28.11.2023 14:08

news
ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О БУЏЕТУ ЗА 2024. Г. И РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА ЗА ТЕКУЋУ ГОДИНУ

Обавјештавају се привредна друштва, привредници, заинтересована лица, грађани, научна и стручна јавност да ће се, поводом Ребаланса буџета Општине Брод за 2023. годину и Буџету Општине Брод за 2024. годину,…

27.11.2023 13:42