+387 53 610 116

Вијести

Удружење пчелара ”Вучјак” Брод: Не прскајте воће у цвјетању

Аутор: admin | Ажурирано: 10 Maja, 2021 у 11:18

img

Удружење пчелара ''Вучјак'' недавно је упутило јавни апел пољопривредницима, али и осталим становницима с подручја општине Брод , и позвало их да не прскају воће у периоду  цвјетања. Из удружења упозоравају да се извођењем ових активности прави огромна штета јер долази до тровања пчела које су главни опрашивачи воћа.

Лука Шљивић, предсједник бродског удружења пчелара подсјећа да Закон о средствима за заштиту биља забрањује прскање биља током цветања средствима отровним за пчеле.

-Прскањем биљака у цвјетању убијају се опрашивачи – пчеле, што доводи и до значајног смањења приноса. Уколико дође до тровања пчела, пољопривредник плаћа накнаду тоталне штете пчелару и казну која није нимало занемарива,- напомиње Шљивић наглашавајући да пчеларима није циљ да се туже са воћарима или ратарима, већ успостављање обостраног разумијевања пољопривредника и пчелара, а све с циљем подизања свијести о потреби заштите и очувања пчела.

Колики је значај пчела говори и чињеница да је Генерална скупштина Уједињених нација, 20. мај прогласила за Свјетски дан пчела.

Већ 150 милиона година пчеле производе мед и оне су једини инсект који производи храну коју једу људи.

news
ДЕЛЕГАЦИЈА БРОДА НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ БОРОВО

Делегација општине Брод, на позив начелника општине Борово Зорана Баћановића, посјетила је Борово у Хрватској.

25.05.2023 08:50

news
ПОЗИВ ЗА 27. РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ

Сједница ће се одржати у уторак 30. маја, а материјале можете наћи на службеној интернет страници Општинске управе, у "Материјалима за Скупштину".

23.05.2023 12:04

news
ПРЕДУЗЕТЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЈЕРЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВЕ

Због повећаног водостаја ријеке Укрине на ободном каналу општине Брод постављају се вреће са пијеском у Лужанима

16.05.2023 10:52