Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Удружење пчелара “Вучјак“ Брод: Не прскајте воће у цвјетању

Удружење пчелара “Вучјак“ недавно је упутило јавни апел пољопривредницима, али и осталим становницима с подручја општине Брод , и позвало их да не прскају воће у периоду  цвјетања. Из удружења упозоравају да се извођењем ових активности прави огромна штета јер долази до тровања пчела које су главни опрашивачи воћа.

Лука Шљивић, предсједник бродског удружења пчелара подсјећа да Закон о средствима за заштиту биља забрањује прскање биља током цветања средствима отровним за пчеле.

-Прскањем биљака у цвјетању убијају се опрашивачи – пчеле, што доводи и до значајног смањења приноса. Уколико дође до тровања пчела, пољопривредник плаћа накнаду тоталне штете пчелару и казну која није нимало занемарива,- напомиње Шљивић наглашавајући да пчеларима није циљ да се туже са воћарима или ратарима, већ успостављање обостраног разумијевања пољопривредника и пчелара, а све с циљем подизања свијести о потреби заштите и очувања пчела.

Колики је значај пчела говори и чињеница да је Генерална скупштина Уједињених нација, 20. мај прогласила за Свјетски дан пчела.

Већ 150 милиона година пчеле производе мед и оне су једини инсект који производи храну коју једу људи.

eskort eskişehir -

Personel Sağlık