+387 53 610 116

Вијести

У ЛИЈЕШЋУ СЛУЖЕН ПОМЕН ПАРАСТОС ЗА ОСМОРИЦУ ПОГИНУЛИХ СРПСКИХ БОРАЦА

Аутор: admin | Ажурирано: 1 Maja, 2021 у 20:51

Код спомен обиљежја у порти цркве Свете Тројице у Лијешћу, данас је служен помен парастос за осморицу српских бораца погинулих на линији одбране српских села 2. маја 1992.године.

Евоцирајући сјећање на дешавања из новије историје села и на трагично страдање мјештана овог краја, предсједник предједништва Борачке организације Брод Зоран Видић, истакао је да је 2.мај један од најтужнијих дана у историји Лијешћа.

-2.маја у Колибама Доњим, је заједно, у једном моменту, погинуло осам српских бораца. То је био сами почетак рата. Нисмо тада ни слутили да нас чека још четири године борбе и неисвјесности. Нисмо ни слутили да ће послије овог трагичног догађаја погинути још више од 230 српских синова, и страдати велики број цивилног становништва-, казао је Видић.

Он је подсјетио да је страдање народа настављено и након маја 1992.године.

-Српско становништво је комплетно протјетано са вијековних огњишта, а њихове куће и имовина су спаљени и претворени у згаришта-, рекао је Видић.

Видић је нагласио да је обавеза свих његовање кулуте сјећање на погинуле, њихова неизмјерна дјела и заслуге  за слободну Републику Српску и тековине одбрамбено-отаџбинског рата.

Након молитвеног помена, којег је служио свештеник лијешћанске парохије Јован Томић, вијенце на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, делегација општинске Борачке организације и Мјесне организације бораца и мјесне зајднице Лијешће, организације за тражење несталих општине Брод и други поштоваци тековина одбрамбено-отаџбинског рата.

Сваке године,према међусобном договору и у сарадњи са Борачком организацијом, једна од породица осморице погинулих бораца буде домаћин парастоса, а ове године то је била породица Грабовац.

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50