+387 53 610 116

Вијести

У ЛИЈЕШЋУ СЛУЖЕН ПОМЕН ПАРАСТОС ЗА ОСМОРИЦУ ПОГИНУЛИХ СРПСКИХ БОРАЦА

Аутор: admin | Ажурирано: 1 Maja, 2021 у 20:51

Код спомен обиљежја у порти цркве Свете Тројице у Лијешћу, данас је служен помен парастос за осморицу српских бораца погинулих на линији одбране српских села 2. маја 1992.године.

Евоцирајући сјећање на дешавања из новије историје села и на трагично страдање мјештана овог краја, предсједник предједништва Борачке организације Брод Зоран Видић, истакао је да је 2.мај један од најтужнијих дана у историји Лијешћа.

-2.маја у Колибама Доњим, је заједно, у једном моменту, погинуло осам српских бораца. То је био сами почетак рата. Нисмо тада ни слутили да нас чека још четири године борбе и неисвјесности. Нисмо ни слутили да ће послије овог трагичног догађаја погинути још више од 230 српских синова, и страдати велики број цивилног становништва-, казао је Видић.

Он је подсјетио да је страдање народа настављено и након маја 1992.године.

-Српско становништво је комплетно протјетано са вијековних огњишта, а њихове куће и имовина су спаљени и претворени у згаришта-, рекао је Видић.

Видић је нагласио да је обавеза свих његовање кулуте сјећање на погинуле, њихова неизмјерна дјела и заслуге  за слободну Републику Српску и тековине одбрамбено-отаџбинског рата.

Након молитвеног помена, којег је служио свештеник лијешћанске парохије Јован Томић, вијенце на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, делегација општинске Борачке организације и Мјесне организације бораца и мјесне зајднице Лијешће, организације за тражење несталих општине Брод и други поштоваци тековина одбрамбено-отаџбинског рата.

Сваке године,према међусобном договору и у сарадњи са Борачком организацијом, једна од породица осморице погинулих бораца буде домаћин парастоса, а ове године то је била породица Грабовац.

news
БОЛ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ НЕ ЈЕЊАВА НИ 32 ГОДИНЕ НАКОН ПОГИБИЈЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у дворишту Основне школе „Свети Сава“ данас је обиљежен 3. март – дан почетка агресије на општину…

03.03.2024 14:06

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24