+387 53 610 116

Вијести

У ЛИЈЕШЋУ СЛУЖЕН ПОМЕН ПАРАСТОС ЗА ОСМОРИЦУ ПОГИНУЛИХ СРПСКИХ БОРАЦА

Аутор: admin | Ажурирано: 1 Maja, 2021 у 20:51

img

Код спомен обиљежја у порти цркве Свете Тројице у Лијешћу, данас је служен помен парастос за осморицу српских бораца погинулих на линији одбране српских села 2. маја 1992.године.

Евоцирајући сјећање на дешавања из новије историје села и на трагично страдање мјештана овог краја, предсједник предједништва Борачке организације Брод Зоран Видић, истакао је да је 2.мај један од најтужнијих дана у историји Лијешћа.

-2.маја у Колибама Доњим, је заједно, у једном моменту, погинуло осам српских бораца. То је био сами почетак рата. Нисмо тада ни слутили да нас чека још четири године борбе и неисвјесности. Нисмо ни слутили да ће послије овог трагичног догађаја погинути још више од 230 српских синова, и страдати велики број цивилног становништва-, казао је Видић.

Он је подсјетио да је страдање народа настављено и након маја 1992.године.

-Српско становништво је комплетно протјетано са вијековних огњишта, а њихове куће и имовина су спаљени и претворени у згаришта-, рекао је Видић.

Видић је нагласио да је обавеза свих његовање кулуте сјећање на погинуле, њихова неизмјерна дјела и заслуге  за слободну Републику Српску и тековине одбрамбено-отаџбинског рата.

Након молитвеног помена, којег је служио свештеник лијешћанске парохије Јован Томић, вијенце на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, делегација општинске Борачке организације и Мјесне организације бораца и мјесне зајднице Лијешће, организације за тражење несталих општине Брод и други поштоваци тековина одбрамбено-отаџбинског рата.

Сваке године,према међусобном договору и у сарадњи са Борачком организацијом, једна од породица осморице погинулих бораца буде домаћин парастоса, а ове године то је била породица Грабовац.

news
РЕСЕРТИФИКАЦИЈА „ПОВОЉНОГ ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА“

Посједовање БФЦ сертификата, домаћим и страним инвеститорима, јасно указује да локална заједница спада у ред оних са повољним пословним окружењем, односно да је у економском и правном смислу сигурна за…

02.10.2023 06:28

news
УСПЈЕШНО СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА: ПРИКУПЉЕНО 74 ДОЗЕ КРВИ

У петак 29. септембра је одржана трећа овогодишња акција добровољног даривања крви (ДДК). Овом активношћу започело је обиљежавање „Октобарских свечаности слободе Брод 2023“.

02.10.2023 06:21

news
ПРОГРАМ ОДРЖАВАЊА "ОКТОБАРСКИХ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ"

Поводом предстојећих значајних датума општине Брод, позивамо све грађане, свих узраста, да се учешћем у одабраним активностима, придруже обиљежавању и прослави овогодишњих “Октобарских свечаности слободе”. Р/Б Назив манифестације Вријеме одржавања…

29.09.2023 06:22