+387 53 610 116

Вијести

У БРОДУ ПОСТАВЉЕНЕ ЧЕТИРИ НОВЕ МЕТЕО-СТАНИЦЕ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 14 Decembra, 2022 у 10:49

img

Пољопривреди произвођачи из Брода, Српца, Приједора и Требиња добиће квалитетније услове за управљањем пољопривредним земљиштем захваљујући постављању 18 нових метеоролошких станица. Новопостављене станице ће омогућити додатне податке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика, изјавио је Драган Шепа секретар за пољопривреду и прехрамбену индустрију при привредној комири Републике Српске. Он је истакао да је укупна вриједност инвестиције 248.000 КМ.

Након Српца, четири нове метео-станице јуче су стављене у функцију и на подручју бродске општине и то у Лијешћу, Горњем Клакару, Зборишту и Горњој Барици, а до краја ове године метео-станице биће инсталисане у Приједору и Требињу. Нове метеоролошке станице ће бити интегрисане у AgroLife платформу и омогућиће локалним пољопривредницима додатне податке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика са прецизношћу 90 до 95 одсто, што може допринијети побољшању примарне пољопривредне производње и развоју воћарства на овом подручју.

„Поред раније инсталисане метео-станице, четири нове омогућиће произвођачима да прате важне параметре. Ово је пројекат који се спроводи уназад двије године и наши пољопривредни произвођачи су упознати са бенефитима које омогућава“, нагласио је Синиша Јаћимовић, самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Брод.

Брод, Србац, Требиње и Приједор су прве локалне заједнице у Републици Српској које користе јединствену платформу AgroLife за дигитално управљање пољопривредним земљиштем у оквиру регионалног пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“. Пројекат проводе компанија TeleGroup и GIZ, у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој Њемачке, Привредне коморе Републике Српске и Регионалне мреже за повољно пословно окружење.

Извор текст и фото: Радио Брод

news
ПРИВРЕДНИ САВЈЕТ РАЗМАТРАО ПРИЈЕДЛОГ БУЏЕТА ОПШТИНЕ

У уторак 5. децембра одржана је редовнa сједница Привредног савјета општине Брод.

06.12.2023 11:16

news
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 15. ДЕЦЕМБРА

Поред Буџета за наредну годину, на одборничким клупама ће се наћи још низ веома важних тачака попут продаје земљишта у улици Крајишких бригада намјењеног за изградњу пословног комплекса

04.12.2023 12:47

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19