+387 53 610 116

Вијести

СЈЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ СТРАДАЊА У СИЈЕКОВЦУ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 27 Marta, 2023 у 06:19

img

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу у недељу 26. марта је служен парастос српским цивилима које су прије 31 годину убили припадници регуларних снага Републике Хрватске заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама из БиХ.

У неколико наврата 1992. године убијани су цивили, углавном жене, дјеца и старци. За само један час, 26. марта 1992. године убијено је 9 цивила од којих је најмађа жртва био Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77), а запаљено или уништено 15 кућа и православна црква. Тог дана у Сијековцу убијено је девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба из овог бродског приградског насеља. Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.  

Начелник општина Брод, Зоран Видић навео је да злочин почињен над сијековачким Србима никада не смије и неће бити заборављен. „Ми у Броду његујемо културу колективног памћења и трудићемо се да то радимо и у будуће како нам се такве ствари више не би поновиле. На жалост судови нису пресудили свим злочинцима. Осуђен је само један и то на 10 година затвора. Није могуће да је те стравичне злочине направио само један човјек“, рекао је Видић нагласивши да сви одговорни за злочин почињен у Сијековцу морају бити изведени пред лице правде.

Након парастоса, којег је служило свештенство Епархије зворничко-тузланске, вијенце и цвијеће на спомен обиљежје у порти храма Свете великомученице Огњене Марије положиле су породице убијених сијековачких Срба, изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, предсједник Народне скупштине Републике Српске, Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, делегације Парламентарне скупштине БиХ, општине Брод и сусједних општина, конзул Републике Србије, републичке и општинске Борачке организације, 3. пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, републичке и општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила, Савеза Ратних војних инвалида Републике Српске, Савеза логораша Републике Српске, Удружења жена жртава рата Републике Српске, Удружења цивилних жртава рата Републике Српске, Организације старјешина Војске Републике Српске, Удружења грађана „Ветерани Републике Српске“, Удружења „1. Гардијска моторизована бригада ГШ ВРС и Удружења „65. Заштитни моторизовани пук ГШ ВРС“, Удржење ампутираца „УДАС“ и Савеза удружења бораца НОР-а, представници политичких партија и бројни грађани.

Цијелу репортажу можете прочитати на порталу Радио Брода, путем овог линка.

Извор: Радио Брод

news
ДЕЛЕГАЦИЈА БРОДА НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ БОРОВО

Делегација општине Брод, на позив начелника општине Борово Зорана Баћановића, посјетила је Борово у Хрватској.

25.05.2023 08:50

news
ПОЗИВ ЗА 27. РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ

Сједница ће се одржати у уторак 30. маја, а материјале можете наћи на службеној интернет страници Општинске управе, у "Материјалима за Скупштину".

23.05.2023 12:04

news
ПРЕДУЗЕТЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЈЕРЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВЕ

Због повећаног водостаја ријеке Укрине на ободном каналу општине Брод постављају се вреће са пијеском у Лужанима

16.05.2023 10:52