+387 53 610 116

Вијести

„Путевима првог прогона Срба у БиХ”

Аутор: admin | Ажурирано: 17 Maja, 2021 у 11:39

img

Борачка организација општине Брод, у знак сјећања на 12. мај 1992. године и прогон српског становништва са подручја бродске општине, и ове године организовала је марш „Путевима првог прогона Срба из БиХ“.

У маршу дужине 10,2 километра од ресторана „Камену“ у Доњем Клакару до мјеста Липа, учествовао је велики број брођана, демобилисаних бораца, потомака бораца и жена бораца. Поред пјешака у походу на Липу сваке године учествују и маратонци и бициклисти. Сви они настоје да сачувају сјећање на догађаје из маја 1992. године када је српски народ на овом путу потражио спас, рекао је Зоран Видић предсједник општинске Борачке организације.

„Брођани нису дозволили да их киша и хладно вријеме спријече да учествују у походу на Липу, који смо ове године организовали подовом 12. маја. Дани Липе биће организовани 6. јуна, док ће се 5. јуна у 18 часова у Подновљу служити помен парастос за све погинуле припаднике Вучијачке бригаде. Борачка организација на скупштини је донијела одлуку да се ова два догађаја од сада обиљежавају одвојено“, рекао је Видић и додао да су ова два догађаја неспојива.

Он је додао да је ове године организатор прославе на Липи општина Модрича, док ће идуће године бродска Борачка организација бити домаћин прославе јубилеја, тј. 30. година Вучијачке бригаде, који се организује као успомена на херојску одбрану Липе, која спаја пет општина, Добој, Модричу, Дервенту, Брод и Вукосавље.

Након парастоса и полагања вијенаца на Липи, организован је превоз за све учеснике марша који су се потом окупили на познатом бродском излетишту у Врелима гдје је настављено дружење уз скромну трпезу.

news
РЕСЕРТИФИКАЦИЈА „ПОВОЉНОГ ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА“

Посједовање БФЦ сертификата, домаћим и страним инвеститорима, јасно указује да локална заједница спада у ред оних са повољним пословним окружењем, односно да је у економском и правном смислу сигурна за…

02.10.2023 06:28

news
УСПЈЕШНО СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА: ПРИКУПЉЕНО 74 ДОЗЕ КРВИ

У петак 29. септембра је одржана трећа овогодишња акција добровољног даривања крви (ДДК). Овом активношћу започело је обиљежавање „Октобарских свечаности слободе Брод 2023“.

02.10.2023 06:21

news
ПРОГРАМ ОДРЖАВАЊА "ОКТОБАРСКИХ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ"

Поводом предстојећих значајних датума општине Брод, позивамо све грађане, свих узраста, да се учешћем у одабраним активностима, придруже обиљежавању и прослави овогодишњих “Октобарских свечаности слободе”. Р/Б Назив манифестације Вријеме одржавања…

29.09.2023 06:22