+387 53 610 116

Вијести

„Путевима првог прогона Срба у БиХ”

Аутор: admin | Ажурирано: 17 Maja, 2021 у 11:39

Борачка организација општине Брод, у знак сјећања на 12. мај 1992. године и прогон српског становништва са подручја бродске општине, и ове године организовала је марш „Путевима првог прогона Срба из БиХ“.

У маршу дужине 10,2 километра од ресторана „Камену“ у Доњем Клакару до мјеста Липа, учествовао је велики број брођана, демобилисаних бораца, потомака бораца и жена бораца. Поред пјешака у походу на Липу сваке године учествују и маратонци и бициклисти. Сви они настоје да сачувају сјећање на догађаје из маја 1992. године када је српски народ на овом путу потражио спас, рекао је Зоран Видић предсједник општинске Борачке организације.

„Брођани нису дозволили да их киша и хладно вријеме спријече да учествују у походу на Липу, који смо ове године организовали подовом 12. маја. Дани Липе биће организовани 6. јуна, док ће се 5. јуна у 18 часова у Подновљу служити помен парастос за све погинуле припаднике Вучијачке бригаде. Борачка организација на скупштини је донијела одлуку да се ова два догађаја од сада обиљежавају одвојено“, рекао је Видић и додао да су ова два догађаја неспојива.

Он је додао да је ове године организатор прославе на Липи општина Модрича, док ће идуће године бродска Борачка организација бити домаћин прославе јубилеја, тј. 30. година Вучијачке бригаде, који се организује као успомена на херојску одбрану Липе, која спаја пет општина, Добој, Модричу, Дервенту, Брод и Вукосавље.

Након парастоса и полагања вијенаца на Липи, организован је превоз за све учеснике марша који су се потом окупили на познатом бродском излетишту у Врелима гдје је настављено дружење уз скромну трпезу.

news
БОЛ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ НЕ ЈЕЊАВА НИ 32 ГОДИНЕ НАКОН ПОГИБИЈЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у дворишту Основне школе „Свети Сава“ данас је обиљежен 3. март – дан почетка агресије на општину…

03.03.2024 14:06

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24