Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Putevima prvog progona Srba u BiH”

Boračka organizacija opštine Brod, u znak sjećanja na 12. maj 1992. godine i progon srpskog stanovništva sa područja brodske opštine, i ove godine organizovala je marš „Putevima prvog progona Srba iz BiH“.

U maršu dužine 10,2 kilometra od restorana „Kamenu“ u Donjem Klakaru do mjesta Lipa, učestvovao je veliki broj brođana, demobilisanih boraca, potomaka boraca i žena boraca. Pored pješaka u pohodu na Lipu svake godine učestvuju i maratonci i biciklisti. Svi oni nastoje da sačuvaju sjećanje na događaje iz maja 1992. godine kada je srpski narod na ovom putu potražio spas, rekao je Zoran Vidić predsjednik opštinske Boračke organizacije.

„Brođani nisu dozvolili da ih kiša i hladno vrijeme spriječe da učestvuju u pohodu na Lipu, koji smo ove godine organizovali podovom 12. maja. Dani Lipe biće organizovani 6. juna, dok će se 5. juna u 18 časova u Podnovlju služiti pomen parastos za sve poginule pripadnike Vučijačke brigade. Boračka organizacija na skupštini je donijela odluku da se ova dva događaja od sada obilježavaju odvojeno“, rekao je Vidić i dodao da su ova dva događaja nespojiva.

On je dodao da je ove godine organizator proslave na Lipi opština Modriča, dok će iduće godine brodska Boračka organizacija biti domaćin proslave jubileja, tj. 30. godina Vučijačke brigade, koji se organizuje kao uspomena na herojsku odbranu Lipe, koja spaja pet opština, Doboj, Modriču, Derventu, Brod i Vukosavlje.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca na Lipi, organizovan je prevoz za sve učesnike marša koji su se potom okupili na poznatom brodskom izletištu u Vrelima gdje je nastavljeno druženje uz skromnu trpezu.