Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ОПШТИНА БРОД И „КОМВОД“ ОБЕЗБЈЕДИЛИ НАБАВКУ НОВИХ ФИЛТЕРСКИХ ИСПУНА

До 20. септембра планирана је замјена тзв. медијских испуна у постројењу за прераду воде у ЈКП „Комвод“, која ће значајно утиче на побољшање питке воде. Ријеч је о пројекту реконструкције дијела фабрике за прераду воде у овом предузећу, односно замјени дотрајалих филтерских испуна, рекао је Бобан Ђурђевић директор предузећа.

„Изузетно сам задовољан што реализујемо овај можда и најважнији пројекат у посљедњих годину и по дана. Очекујемо да ће квалитет воде бити далеко бољи него до сада, на обострано задовољство корисника и нас из предузећа“, навео је Ђурђевић. Према његовима ријечима, средства за ове намјене у износу 200.000 КМ, највећим дијелом обезбједило је комунално предузеће, а преостали износ издвојен је из буџета општине Брод.

Иако је филтерске испуне потребно мијењати сваких пет година то, према наводима Нове Шљивића техничког директора „Комвода“, није рађено од 2008. године. Он је истакао да је то био разлог за повремена замућења у систему за допрему питке воде корисницима.

Начелник Брода Зоран Видић, каже да се ради о неопходном потезу. „Надали смо се да ће доћи до изградње потпуно нове фабрике воде средствима Европске инвестиционе банке у оквиру пројекта „Watsan 1“ који је су заједнички требали реализовати Влада РС, општина Брод и ЕИБ. Међутим, након што је Њемачка увела санкција Српском члану предсједништва БиХ дошло је до обуставе тог пројекта, а због евидентних проблема у водоснабдијевању, били смо принуђени да идемо у реализацију замјене медијских испуна“, изјавио је Видић.

То је, према његовим ријечима, довело и до реконструкције буџетских средства. „Однос Општина-комунално предузеће не гледамо као одвојена тијела. Tо је све у нашем граду, све је повезано, те смо заједно са руководством комуналног предузећа донијели одлуку о замјени филтерских испуна како би наши грађани имали квалитенију воду“, рекао је Видић. Такође, додао је да се не одустаје од изградње нове фабрике воде. „У сарадњу са Владом РС и ЕИБ био је започет и пројекат „Watsan 2“. Аплицирали смо и очекујемо позитиван исход“, рекао је начелник општине Видић.

Извор: Радио Брод

eskort eskişehir -

Personel Sağlık