+387 53 610 116

Вијести

Обиљежени ”Дани Вучијачке бригаде”

Аутор: admin | Ажурирано: 6 Juna, 2021 у 14:13

У прва три мјесеца Одбрамбено – отаџбинског рата 1992.године на линији одбране од Модриче и Добоја  према Броду и Древенти, на планини Вучијак, погинуло је на десетине цивила и  војника бивше ЈНА. Тим поводом , јуче и данас организовани су ''Дани Вучијачке бригаде''  у оквиру којих је служен парастос и одата дужна пошта погинулим браниоцима Вучијака.

У спомен цркви Светог кнеза Јована Владимира свештеници СПЦ служили су литургију, а потом и парастос за 124 борца са Вучијака и 47 војника бивше ЈНА који су погинули у прољеће прије 29 година за мање од три мjесеца. Одбраном линије дуге 25 километара на Вучијаку спријечен је продор регуларних снага Хрватске војске према Коридору и дубини српске територије.

Марко Горановић је тада остао без ноге, друга је поломљена, али је Липа остала слободна, створена је Република Српска.

-Мислио сам да ћу умријети. Рекао сам да ми поздраве мојих пет синова и супругу. Немојте ово напустити, борите се до краја. То су биле моје ријечи у том тренутку-, рекао је Горановић.

Представници Града Добоја и општина Брод, Модрича и Вукосавље, као и њихових Борачких организација, те командант Трећег пjешадијског Република Српска пука Милорад Крајшумовић положили су вијенце и цвијеће на спомен обиљежје на Липи. Ове године домаћин манифестације била је општина Модрича, чији начелник Јовица Радуловић каже да се хероји морају памтити.

-На нама је обавеза да Републику Српску градимо, јачамо економски. Само тако ћемо и на тај начин одати праву почаст онима који су дали своје животе-, поручио је Радуловић.

Липа је била прва капија на путу ослобођења и одбране Брода, поручио је Зоран Видић, начелник ове локалне заједнице.

-За нас Брођане Липа је снажан симбол и вишедеценијска порука свима који би били ријешени да се обрачунају са српским народом. Поносан сам, вјерујем и сви преживјели Брођани, на наше војнике који су са саборцима и пријатељима из Модриче, Добоја, Дервенте стали на Липи и зауставили непријатељске снаге-, рекао је Видић.

Без слободних Липе и Вучијака не би било ни слободе Брода, али ни Коридора живота, те хумане битке над биткама, поручио је предсједник Борачке организације Брод Зоран Видић.

-Хрватске снаге са својим паравојним формацијама из Брода, Дервенте и Оџака да су успјеле изаћи на реку Босну, овај Коридор не би ишао овим путем-, тврди Зоран Видић, предсједник ОБО Брод.

У сусрет овој манифестацији одржан је ''Марш путевима првог српског прогона у БиХ од Брода до Липе''. Марш мира био је дуг 10,2 километра и окупио је велики број учесника.

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50