+387 53 610 116

Вијести

ОБИЉЕЖЕН ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 9 Januara, 2023 у 08:59

img

Поводом прославе Дана Републике Српске 9. јануара, и у Броду је свечано обиљежен овај дан. Програм је одржан у недељу 8. 1.2023. г. на градском тргу, испред централног споменика палим борцима. Након обраћања званичника, положено је цвијеће на споменик палим борцима као и на споменик генералу Славку Лисици.

Радослав Кокић, предсједник скупштине Борачке организације Брод, каже да је Република Српска гарант мира: "Прошла је 31 година од оснивања Републике Српске. Распадањем бивше државе и преношењем рата на просторе БиХ, Брод се нашао први на удару. Први смо осјетили несрећу и прогон. Богу хвала, а захваљујући борцима и генералу Славку Лисици, Брод је ослобођен 6. октобра 1992. Желим свим суграђанима да честитам дан Републике Српске. Иако има оних који оспоравају прославу овог дана, он је изузетно значајан за наш народ. Видимо шта се ових дана дешава нашој браћи на Косову и Метохији и кроз то можемо увидјети и значај саме Републике Српске за опстанак српског народа".

Обиљежавању је присуствовао и Зоран Видић начелник општине Брод који је о Дану Српске рекао: "Република Српска је била оспоравана, али и српска историја је често била оспоравана. То не умањује чињеницу да смо ми једнако поносни и на нашу историју у на нашу Републику Српску. Прослављамо овај дан скромно у миру и слободи, у духу божићне атмосфере и надамо се да ћемо још дуго тако да га обиљежавамо".

"Кад је у питању генерал Лисица и симбол који он представља за наш град је показатељ чињенице да смо се ми Срби научили памети и да смо научили да поштујемо и памтимо своју историју и своје великане. Док је нас успомену ћемо чувати и генерала Славка Лисицу славити", додао је Видић.

Програм прославе се данас наставља у Источном Сарајеву и Бањој Луци, како је најављено из кабинета Предсједника Републике:

Понедјељак, 9. јануар 2023. године

12:00                          Полагање вијенаца на српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу

14:00                          Свечани дефиле

                                    Ул. Стефана Немање, Источно Сарајево

19:00                          Велики ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске

Трг Републике Србије, Источно Сарајево

20:00                          Представа „Желим живјети!“ Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра) из Санкт Петербурга

Народно позориште Републике Српске, Бања Лука

Извор текст и фото: radiobrod.live

news
ПРИВРЕДНИ САВЈЕТ РАЗМАТРАО ПРИЈЕДЛОГ БУЏЕТА ОПШТИНЕ

У уторак 5. децембра одржана је редовнa сједница Привредног савјета општине Брод.

06.12.2023 11:16

news
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 15. ДЕЦЕМБРА

Поред Буџета за наредну годину, на одборничким клупама ће се наћи још низ веома важних тачака попут продаје земљишта у улици Крајишких бригада намјењеног за изградњу пословног комплекса

04.12.2023 12:47

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19