brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
ponedjeljak, 03 Juni 2019 07:35

ЗАВРШЕНИ ОВОГОДИШЊИ ДАНИ ВУЧИЈАЧКЕ БРИГАДЕ

У недељу 2. јуна завршена је дводневна манифестација “Дани Вучијачке бригаде Липа 2019”. Свечаност сјећања на Вучијачку бригаду је почела у суботу од 17 часова у подновљу са посјетом спомен-соби и полагањем вијенаца на спомен – обиљежје. Вијенце је положила делегација Градске Борачке организације Добој, Мјесне борачке организације Подновље, начелник општине Брод Илија Јовичић, представници општина Модрича и Вукосавље те Фудбалског клуба из Подновља. Исто вече, у Спомен-цркви Светог Јована Владимира на Липи служен је помен, након чега се традиционално пали “Вучијачка ватра”.

У недељу 2. јуна испред мотела “Камен” у Доњем Клакару од 7.30 учесници су кренули у пјешачки поход “Путевима првог прогона Срба у БиХ”. Такође, у оквиру ове манифестације из Брода се организује сваке године и маратон и бициклијада. Од 11 часова на Липи служен је помен парастос и одржан прогодан програм.

Вијенце испред спомен плоче погинулим борцима положиле су породице погинулих бораца, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, начелници општине Брод и Модрича Илија Јовичић и Младен Крекић, делегација Града Добој, затим представници општинских борачких организација из Брода, Модриче, Добоја, Петрова и друге делегације. Парастос је одржан и положени вијенци и испред спомен-обиљежја комаданту Вучијачког одреда Југословенске војске Бранку Ковачевићу и свим јунацима из периода 1941 – 1945. г.

Начелник општине Брод Илија Јовичић је рекао да је Вучијачка бригада одбранила српски народ на подручју Брода, Модриче, Добоја, Подновља, Вукосавља, а њени припадници су дали животе за слободу и Републику Српску.

Организатори овогодишње манифестације “Дани Вучијачке бригаде - Липа 2019” били су општинска Борачка организација и Туристичка организација општине Брод, а покровитељ је била општина Брод.

 

 

 

 

извор:СРНА