Printaj ovu stranu
petak, 27 Mart 2020 08:15

ЗА СВЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ У БИХ ОБАВЕЗАН КАРАНТИН

У Броду је од синоћ у функцији шаторски карантин у Змај Јовиној улици. Након контроле санитарног инспектора и узимања података на граничном прелазу, полиција ће у овај карантин спроводити сва лица која улазе у општину Брод, потврдио је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Илија Јовичић.

У вези са поступањем са лицима у шаторском карантину, Јовичић је прецизирао да љекар узима брис од сваког појединца, контролише температуру и друго, попуњава обрасце и електронски упућује на потребне адресе.
-Лица из Федерације БиХ се под пратњом спроводе до границе са ФБиХ и упућују у матичне општине, просљеђујући и податке, и то сваки дан у 13.00 часова. Лица из ФБиХ са температуром и симптомима вируса одмах се упућују у болницу у Добој на даље поступање-, навео је Јовичић.

Он је додао да ће лица из Републике Српске бити смјештена у шаторе у централном карантину у Броду, гдје се чека налаз бриса, односно резултат тестирања.

-По добијеним налазима, максимално 24 часа од уласка у карантин, у зависности од резултата теста поступак је сљедећи: лица за која је утврђено присуство вируса корона превозе се у Бањалучки студентски центар у карантин, односно лијечење. Лица за која је утврђено да немају нови вирус упућују се у општинске карантине, свако у своју општину- навео је Јовичић.

Према његовим наводима, као најповољнија локација за смјештај лица која су негативна на корона вирус, а која су из Брода, одређена је стонотениска дворана у Спортско-културном центру, посебан улаз из рукометног игралишта.
-Брођани у карантину остају 14 дана након чега ће, уз љекарско увјерење, моћи да га напусте и иду кући уколико љекарски налаз буде негативан - појаснио је Јовичић.

Он је јутрос саопштио да се у карантину у Змај Јовиној улици налази 23 лица, међу којима нема Брођана. Јовичић је позвао становнике Брода да остану код куће и да о мјерама које се спроводе упознају пријатеље, родбину и познанике који планирају долазак преко граничног прелаза Брод.