brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
ponedjeljak, 13 Maj 2019 11:36

ВИНСКА - ПОБЈЕДНИК ОВОГОДИШЊИХ СОКОЛСКИ ИГАРА

У недељу 12.5.2019. године на игралишту иза цркве Рођења Пресвете Богородице у Винској одржане су 27. Соколске игре. Такмичење је одржано у девет традиционалних дисциплина: скоку у даљ из мјеста, трчању, гађању ваздушном пушком, бацању бомбе у циљ, бацању камена, надвачењу клипа и конопца, борби на брвну, скакању у врећи.

„Одржавањем Соколских игара намјерава се сачувати традиција витешког надметања и старе спортске вјештине“ рекао је начелник општине Илија Јовичић. Додао је да су такмичења у Броду обновљена 1993. године. „Покушавамо да од тога направимо једну туристичку манифестацију“ рекао је Јовичић.

Недељко Видић, старјешина соколског друштва „Вучјак“ је рекао да се од 1993. године ови сусрети редовно одржавају без обзира на ратна дешавање прије 27 година или на врменске услове и додао да се „нада да ће се Соколске игре одржавати још дуго година“. Истакао је и добру организованост овогодишњег такмичења, јер су, у очекивању кише и невремена, парови за такмичења извучени претходну вече.

Побједник 27. соколских игара је вишетрофејна соколска чета „Винска“. Други су били чланови чете „Горњи Клакар“, а трећи, у укупном пласману, је био „Доњи Клакар“. Планирано је да наредне године домаћини Соколских игара буде Мјесна заједница Горњи Клакар.