brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
utorak, 08 Oktobar 2019 09:42

СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕНО 27 ГОДИНА СЛОБОДЕ

Поводом 7. октобра Дана ослобођења општине Брод, начелник општине Илија Јовичић уприличио је пријем за бројне званице и делегације у сали за састанке општине Брод.

Након пријема гости су посјетили спомен собу, а потом на Тргу Патријарха Павла код централног спомен обиљежја положили вијенце погинулим борцима Војске Републике Српске.

-Општина Брод обиљежава данас велики дан, дан прославе слободе и побједе. Ово је дан када Брођани са радошћу славе 27 година у слободи али ово је и дан присјећања, туге и пијетета према свим погинулим борцима и ожалошћеним породицама које су изгубили своје најмилије у протеклом рату. Зато морамо да његујемо успомену на те људе који су своје животе уградили у Републику Српску. Уједно јасна је порука, да морамо чувати Републику Српску за коју је толико живота пало - рекао је Јовичић и још једном нагласио да је Брод једна од општина која је највише страдала у протеклом рату.

Вијенци су положени и код споменика генерала Славке Лисице.

Обиљежавање 27. година ослобођења општине Брод настављено је у амфитеатру СШЦ „Никола Тесла“ свечаном сједницом СО Брод којом је предсједавао Милош Станишић, предсједник СО, гдје су заслужним појединцима и организацијама уручена највиша признања и захвалнице.

Плакета почасног грађанина уручена је Мики Шкорићу, пуковнику у пензији и Љупку Петровићу, познатом спортском раднику.

На свечаној академији додијељена је и Повеља Покрова Пресвете Богородице Милану Видићу из Бруснице за допринос при обнови цркве, те двије Седмооктобарске повеље, ватрогасној јединици Брод и ватрогасној јединици Рафинерије нафте, за несебично залагање при гашењу пожара који се десио приликом хаварије у Рафинерији нафте као и 13 захвалница појединцима и удружењима за допринос у друштвеном, културном и спортском животу општине Брод.

Прослави ослобођења Брода присуствовао је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Борис Пашалић, начелници општина Модриче, Станара и Дервенте, као и представници градова побратима Рековца и Врања.

Прославу Дана ослобођења Брода и свечану сједницу СО Брод употпунио је и наступ етно групе Ива.

dan oslobodjenja 1dan oslobodjenja 2dan oslobodjenja 3