brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
srijeda, 09 Januar 2019 22:30

СРЕЋАН РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКА

Општина Брод је на свечани начин и уз велики број грађана обиљежила Дан Републике Српске. У сриједу 9.1.2019. године, програм обиљежавања је почео пријемом Начелника општине за представнике организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Овом приликом уручен је поклон Брођанину Славку Џабићу који се родио на дан рођења Републике Српске 9.1.1992. године.

У Спомен собиприређен је краћи осврт на лик и дјело српског борца палог за слободу Републике Српске, и прочитани поједини записи из књиге утисака. Цвијеће су положили заједно начелник општине Илија Јовичић и предсједник скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић.

Програм је настављен на Тргу Патријарха Павла са интонацијом химне „Моја Република“, минутом молитвене тишине за погинуле борце у протеклом рату и пригодинм програмом. Начелник општине Брод Илија Јовичић је у обраћању присутнима рекао да је ово „дан туге јер се присјећамо палих бораца, али и дан радости јер прослављамо рођендан слободне Републике Српске“. Такође, обавјестио је грађане да су представници  Града Врања са којим се његују дугогодишњи пријатељски односи због младих војника ЈНА из војне поште Врање који су погинули у нашој општини, прихватили нашу одлуку о братимљењу. Одлука о братимљењу је донесена на Скупштини општине 15.12.2018. године, а Град Врање је донио одлуку 28.12.2018. године коју морају верификовати надлежне власти у Србији.

Цвијеће су на централни споменик на Тргу Патријарха Павла положле бројне делегације удружења и организација које његују тековине одбрамбених ратова, Полицијске станице Брод и јавних установа и предузећа ове општине. На овај значајан дан, положен је и вијенац на бисту генерала Славка Лисице.

Након полагања вијенаца, на Тргу су грађанима дијељене заставе Републике Српске, у организацији Туристичке организације и општине Брод.