Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 18 Maj 2020 13:19

СЈЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈСКУ БОРБУ У КОЈОЈ ЈЕ 2014. ГОДИНЕ БРОД САЧУВАН ОД ПОПЛАВА

На данашњи дан 2014. године Брод се одбранио од поплаве, иако је ниво ријеке Саве у том тренутку износио рекордних 939 центиметара. Био је ово незапамћен успјех, јер се на 730 центиметара проглашава редовна, а на 800 ванредна одбрана од поплава, знајући да је највиши забиљежени ниво Саве 883 центиметра.

Иако су Брођани 2014. године изузетно добром организацијом те храбром борбом са набујалом и снажном ријеком Савом избјегли најгори сценарио и свој град одбранили од поплаве. Након ових немилих догађаја локална управа је уложила велике напоре како би се што прије кренуло са санацијом савског насипа и каналске мреже који су до тада били запуштени.

Радови на уређењу Савског насипа у дужини од 8 километара подразумијевају уређење косине насипа, дренажног канала поред насипа, зацјевљење свих приступних рампи, санацију клизишта и парапетног бетонског зида. Што се тиче радова на каналској мрежи у дужини од 20 километара, они обухватају уређење косина канала, измуљивање и отклањање седимента, те санација пратећих каналских објеката, каскада и устава. За ове намјене Влада Републике Српске издвојила је око 3,2 милиона марака, а рок за извођење радова који су још увијек у току је 14 мјесеци.

На овај дан, општина Брод изражава поштовање и велику захвалност свима који су учествовали у одбрани нашег града од поплава.

Poplava 2Poplava 3Poplava 4.JPG Poplava 5