brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
četvrtak, 04 Juli 2019 13:14

ПОТПИСАНО 20 УГОВОРА О ФИНАНСИРАЊУ НЕВЛАДИНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

Начелник општине Брод Илија Јовичић данас је са 18 НВО потписао 20 уговора за финансирање организација цивилног друштва према ЛОД методологији. Овај методолошки приступ за транспарентну расподјелу фондова намјењен је управо овим организацијама и локалним заједницама за расподјелу властитих буџетских средстава али и средстава која долазе из других извора, објаснио је начелник Јовичић.

Он је истакао да су до сада бродска удружења  финансирана по основу предвиђених активности за ту годину, а од сада ће се на основу скупштинске одлуке средства додјељивати по основу  поднесених пројектних приједлога.

Из ЛОД методологије изузета су одређена удружења као што су: Борачка организација, удружења Ветерана и логораша као и удружење цивилних жртава рата, јер они имају свој годишњи план рада, објаснио је Јовичић.

Заокрет је услиједио расписивањем јавног конкурса за коришћење предвиђених средстава из буџета, а према ЛОД метоологији.  Износ средстава који је одобрен за финансирање пројеката ОЦД је око 104 000 КМ и финансираће се из буџета општине Брод, док ће се идуће године средства за ове пројекте финансирати из фондова ЕУ.

Јовичић се захвалио свим организацијама цивилног друштва које су успјешно аплицирале  али и похвалио Одсјек за локални развој општине Брод који омогућава приступ и коришћење ових средстава.

Једно од  удружења које је предало два пројектна приједлога јесте и удружење жена „Ђурђевак“ из Лијешћа, а предсједница Љубица  Димитров истакла је да ће увођењем ЛОД методологије бродска удружења морати бити активнија, јер  на подручју наше општине до сада је било пуно регистроватних удружења  која су у свом раду била прилично инертна што од сада неће бити могуће. Да би дошла до новчаних средстава потребних за  рад, удружења ће се морати активније укључити у разне активности што ће у сваком случају оживјети  туристички, културни, забавни и спортски живот наше општине.