brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
srijeda, 19 Juni 2019 13:29

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ЗАОБИЛАЗНИЦЕ

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић присуствовао је данас  у 12 часова у згради општине Брод потписивању Споразума о регулисању међусобних обавеза на реализацији реконструкције Улице Бродског батаљона. Споразум о изградњи заобилазнице су потписали Ненад Нешић, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ и начелник општине Илија Јовичић.

Након потписивања Споразума, присутни су посјетилимјесто почетка радова. Извођач планиране реконструкције Улице Бродског батаљона у дужини од једног километра је предузеће „МГ Минд“, а рок за завршетак радова је 150 дана.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић је истакао задовољство што присуствује почетку ових радова пројекта који рјешава саобраћајни колапс и има велики значај за општину Брод: „Укупна вриједност пројекта који смо подјелили у три фазе је око три милиона ковертибилних марака“. Министар Трнинић је поменуо пројекте два предузећа „Аутопутеви РС“ и „Путеви РС“који се тренутно реализују: „Аутопутеви РС“ по стратешким документима имају до 2030. године у плану да изграде мрежу брзих путева и аутопутева, а „Путеви РС“ и ове годне средњорочним планом, до краја 2021. године имају низ пројеката за одржавање рехабилитацију, али и за инвестирање у нове регионалне и магистралне путеве“. Такође, Министар Трнинић је додао да ће за ове пројекте, путне мреже од 4200 километара, бити тражено од Свјетске банка око 100 млиона еура да испрати ове активности.

„Овим капиталним објектом, заобилазницом у Броду рјешавамо питање собраћајног колапса на граничном прелазу“ рекао је начелник општине Илија Јовичић и додао да ће овим пројектом општина добити модерну саобраћајницу „са 9 метара ширине, са тротоарима, зеленим површинама и биће најфреквентнија, јер цијели транзит за преласке преко границе овдје треба да се усмјери“.

О овом пројекту говорио је и Ненад Нешић, вршилац дужности директора Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“: „Ово је прва од три фазе пројекта - реконструкција Улице Бродског батаљона у дужини од једног километра, што је процјењено на 1.436,000 конвертибилних марака, а уз надзор то износи око 1.600,000 конвертибилних маракакм, за шта су средства обезбједили Влада Српске и „Путеви РС“. Такође, Нешић је напоменуо да ће се градити и два кружна тока - према Дервенти и према Оџаку, за шта је планирано укупно  1.400,000 КМ: „за један кружни ток рјешени су имовинско-правни односи што је надлежност Општине и, до краја љета, можемо расписати позив за најповољнијег понуђача за извођење радова“.