brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
petak, 14 Februar 2020 10:43

ОДРЖАНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА ''РАТНЕ ПРИЧЕ СA КОШАРА''

У амфитеатру средњошколског центра ''Никола Тесла'' синоћ je премијерно приказан документарно-играни филм ''Ратне приче са Кошара'' који описује битку дугу 67 дана на граници Савезне Републике Југославије и Албаније, између регуларних југословенских снага и терориста ОВК. Филм у 105 минута приказује битку која је била пресудна за спрјечавање упада албанских терориста у СРЈ и која је спријечила копнену операцију НАТО снага.

Пројекцији филма присуствовао је пуковник Душан Шљиванчанин, ратни командант 53. Граничног батаљона војске СРЈ који је подсјетио на хронологију битке чији је био учесник.

-Та битка је била симбол одбране државне границе. Војска је спријечила копнену офанзиву преко Проклетија и Кошара. Ова војничка побједа допринијела је касније и доношењу резолуције 1244 Уједињених нација. Нажалост, у бици која је трајала од 9. априла до 14. јуна 1999. године, погинуло је 108 припадника војске СРЈ,- подсјетио је Шљиванчанин.

Након приказивања документарно- играног филма начелник општине Брод Илија Јовичић истакао је да се не смију и неће заборавити борци који су своје животе дали у одбрани отаџбине.

-Морамо цијенити ово што имамо. Морамо то бранити и опстати на овим подручијма,- истакао је Јовичић. 

-Пројекција ''Ратне приче са Кошара'' у Броду је уједно и наставак сарадње са аутором Слађаном Зарић која снима и ратну причу о бриљантној акцији Војске Републике Српске и пробоју Коридора, а снимање почиње у наредна два мјесеца,- рекао је Раденко Пузић, предсједник Удружења грађана ''Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса''.

Приказивање филма омогућила је Влада Републике Српске и Борачка организација општине Брод, поводом обиљежавања 14. фебруара, Дана бораца и Првог српског устанка.