brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
ponedjeljak, 25 Maj 2020 12:49

ОБИЉЕЖЕНИ ДАНИ ВУЧИЈАЧКЕ БРИГАДЕ

У спомен-цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру на Липи јуче је служена литургија, одржан парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим српским борцима, чиме је завршена је дводневна манифестација “Дани Вучијачке бригаде Липа 2020” која се одржава у знак сјећања на херојску одбрану простора који повезује Добој, Брод, Модричу, Дервенту и Вукосавље.

Истакнуто је да је једна од значајнијих битака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату вођена управо на Липи, гдје се бранила слобода, огњиште и нејач, те да је на овом простору 1992. године спријечено даље цијепање Републике Српске.

Парастос је одржан и испред спомен-обиљежја легендарном комаданту Вучијачког одреда Југословенске војске у отаџбинском рату Бранку Ковачевићу и свим јунацима из периода 1941- 1945., гдје су положени вијенци.

Брођани су, током тредиционалног пјешачког похода “Путевима првог прогона Срба у БиХ”, од Камена до Липе, положили цвијеће на мосту у Клакару недалеко од мјеста погибије српских бораца Радована Радовановића и Миле Стевића, док је неколико бродских маратонаца истрчало дионицу од трга Патријарха Павла до Липе.

Вијенце испред спомен плоче погинулим борцима на Липи, поред породица погинулих, положило је више делегација.lipa 2lipa 3lipa 4