brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
petak, 12 April 2019 14:35

ИНТЕНЗИВИРАТИ РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У БРОДУ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић посјетио је данас општину Брод. У сали за састанке Општинске управе од 10.30 састао се са начелником општине Илијом Јовичићем. Са начелником општине и његовим сарадницима разговарано је о потенцијалима општине за пољопривредну производњу, подстицајима Општине и Владе Српске и пласираним средствима кроз различите пројекте. Министар Пашалић је у Броду посјетио рибњак „Рибарство“ и фарму Душка Себастјановића.

Са власником рибњака Недељком Југовићем разговарано је о потенцијалу ових  640 хектара под рибњацима. Власник овог шаранског рибњака г. Југовић овакви је рекао да су овакви велики рибњаци специфични за ове просторе: „рибњаци су направљени тако да се шаран храни природном храном уз додатак житарица“; а рибњаци могу послужити за производњу хране за рибе и за прераду рибе.   

Министар пољопривреде, шумарства  водопривреде Борис Пашалић је за рибњак рекао да је то велики потенцијал, али није на адекватан начин искориштен. „У последњих десетак година у Брод је уложено око 6 млиона марака“, рекао је Пашалић и додао да ће се, уз нове пројекте, интензивирати сарадња у наредних неколико година“.

Начелник Јовичић је рекао да Брод има велике потенцијале за пољопривредну производњу, за чије коришћење ће увелике помоћи мјере које предузима Влада РС. Тренутно, Брод има 352 регистрована пољопривредна произвођача, и око 1000 хектара пољопривредног земљишта датог у закуп пољопривредним произвођачима. Начелник Јовичић је најавио нови конкурс за закуп пољопривредног земљишта за до сада необрађиване површине.