Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 29 Juni 2020 09:06

ДЕМИНИРАЊЕ НА ЧЕТИРИ ЛОКАЦИЈЕ

Деминирање површина загађених минско-експлозивним средствима на подручју општине Брод тренутно се изводи на четири локације: Кораће, Унка, Збориште и Брусница, а деминирање изводе деминери Норвешке народне помоћи, оружаних снага БиХ, као и припадници Републичке управе цивилне заштите.

Невладина хуманитарна организација Норвешка народна помоћ (NPA), у јуну 2020. године, започела је пројекат ослобађања земљишта од мина и осталих експлозивних средстава заосталих од ратa, који на подручју Кораћа финансира Савезна Република Њемачка, уз подршку Норвешког министарства вањских послова.

Општина Брод je након рата имала преко 12 милиона квадратних метара површина под минама. До 2018. године очишћено је око 7, а преостало је око 5 милиона квадратних метара површина загађених минско –експлозивним средствима, a уколико би се динамика наставила
овим темпом, у Броду до 2025. године могао бити завршен процес деминирања.

У току 2020. године, уколико временске и епидемиолошке прилике дозволе, извршиће се и деминирање подручја старог Полоја које ће радити оружане снаге БиХ и Републичка управа цивилне заштите.

deminiranje 2deminiranje 3