brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
petak, 02 Avgust 2019 09:31

БРОД ИЗАБРАН ЗА СЈЕДИШТЕ РЕГИОНАЛНОГ КЛАСТЕРА

У Добоју је 30. јула организован регионални кластер, један од седам у Републици Српској, којег сачињавају 24 субјекта са подручја 11 локалних заједница добојске регије с циљем да се обнови прехрамбена индустрија на овом подручју.

Кластер, за чије је сједиште изабран Брод, формиран je и ради боље стандардизације и повећања пољопривредне производње, уз стабилан пласман на тржишту.

Скупштином кластера у наредном периоду предсједаваће Вид Ракић, предсједник удружења ''Воћар'' из Брода, док је за менаџера изабрана Јулијана Петровић дипломрани инжињер пољопривреде, такође из ове локалне заједнице.

У Броду је претходно формиран иницијативни одбор за формирање кластера, а чинили су га удружење воћара ''Воћар'', удружење жена ''Винска'' и општина Брода.

Циљ кластера јесте да буде подигнута конкурентност произвођача, да се из више извора финансирају одређене ствари, те да се производи за познато тржиште и купца како би производња била извјесна.

Кластер je oрганизован у оквиру пројекта "Развој конкурентности у руралним подручјима" који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.