brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
nedjelja, 19 Januar 2020 15:24

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У БРОДУ

Двадесетдвогодишњи Његош Ђукић побједник је пливања за Часни крст, које је данас по пети пут поводом Богојављења организовано на ријеци Сави.

У пливању су учествовала 22 пливача, а Ђукић је награђен златником који додјељује Црквена општина и златним крстом даром општине Брод.

Ђукић, коме је ово прво учешће у овој манифестацији, изјавио је да је да му ово много значи, да је упркос хладноћи осјећај диван и тешко описив ријечима, те да се уз Богојављенски благослов лако преброди хладноћа и осјети духовна радост.

Начелник општине Илија Јовичић, уз честитке одважним пливачима, подсјетио је да је у Броду прије пет година обновљена традиција пливања за Часни крст која је његована између два свјетска рата. Јовичић је најспретнијем пливачу уручио златни крст дар општине Брод, а свим учесницима пливања сребрне крстове и признања.

Богојављенско пливање, којем је присуствовало више стотина Брођана, организовали су Црквена општина Брод, Туристичка организација и општина Брод.

Директор ТООБ Ружица Маслић, истакла је да много пажње посвећују његовању духовних вриједности и да су с поносом преузели дио организације Богојављенског пливања.

Традиционалном пливању за Часни крст претходила је Света архијерејска литургија у Саборном храму Покров Пресвете Богородице, а потом је формирана литија до ријеке Саве, гдје је обављено и освећење водe.

plivanje za casni krst 1plivanje za casni krst 2plivanje za casni krst 3plivanje za casni krst 4plivanje za casni krst 5plivanje za casni krst 6plivanje za casni krst 7