brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
utorak, 14 Novembar 2017 10:24

АКВАРЕЛИСТИЧКА КОЛОНИЈА У БЕОГРАДУ

Акварелистичка колонија "Сава" у Броду основана је 1980. године и овог љета одржана је 38. пут по реду. У духу сарадње са умјетницима ових простора, остварена је идеја о представљању радова акварелистичке колоније широј публици.

Поставка радова овогодишње колоније и изабраних радова из фундуса колоније биће представљена у Железничком музеју у Београду од 15. новембра до 1. децембра 2017. године. Свечано отворење изложбе је планирано у сриједу 15. 11. у 19 часова.

 

Покретачи ове вриједне културне манифестације били су Ђурђа Вилагош, Крунослав Керн и Мухамед - Хамо Фејзић. За кратко вријеме свог постојања Колонија је почела да окупља најквалитетније акварелисте на просторима тадашње заједничке државе. Идеју је у почетку подржала Рафинерија нафте у Броду, која је непуна три десетљећа била покровитељ ове манифестације.

Колонија није престајала с радом ни за вријеме рата и распада СФРЈ. У то доба на њој су судјеловали најпознатији ликовни умјетници из Републике Српске и Савезне републике Југославије, касније Србије и Црне Горе.

Од три оснивача, данас, нажалост, међу живима више нема Круне Керна и Хаме Фејзића. Сликари Здравко Мандић, Грујица Лазаревић, Милорад Маравић, Ђорђе Симић и многи други познати ликовни умјетници с ових простора, заједно с јединим живим оснивачем Колоније, Ђурђом Вилагош, одмах у поратним годинама дају нови импулс и враћају стари сјај овој манифестацији.

Посљедњих неколико година организацију АК "Сава" на себе преузима Општина Брод и ЈУ Туристичка организација општине Брод, која је наслиједила огромну одговорност али и богат фундус са преко 1000 умјетничких радова. У ту сврху оспособљена је и Градска галерија у Броду. Манифестација се одржава сваке године у мјесецу јуну.