brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
srijeda, 06 Juni 2018 07:31

„УЉЕПШАЈ СИ ДАН - ДАРУЈ КРВ“

У сриједу 6. јуна 2018. године од 9 часова у Дому здравља одржаће се једнодневна акција добровољног давања крви „Уљепшај си дан - даруј крв“. Активност је организована са пројектним партнерима и Заводом за трансфузију из Добоја. Ова хумана акција је дио пројекта „Стварање услова за већу ефикасност и квалитет здравствених услуга на подручју општине Брод“, који се спроводи у оквиру Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у 2017/2018 години. Средства за његово функционисање у овом циклусу обезбиједили су Влада Републике Српске путем Министарства финансија и Европска унија у оквиру пројекта „Локални интегрисани развој“ који имплементира UNDP БиХ.“. Одазивом грађана на овакве акције спашавају се многи животи.

Спортисти ће овим поводом одржати и пријатељску утакмицу између градског и сеоског фудбалског клуба чиме ће се повезати рурално и градско становништво и промовисати спортске активности као здрав начин живота.

У оквиру пројекта јачања здравствене заштите и јавно-превентивне кампање међу становништвом општине о важности  превентивних анализа крви „Анализа крви – болест се види у слици“ претходно су одржане још двије радионице међу спортистима и грађанима. Догађајима је присуствовало преко 200 грађана.

Стручна лица запослена у Дому здравља Брод, и спортски клубови као пројектни партнери, су говорили о значају превентивних прегледа крви у циљу спречавања хоспитализације и даљих здравствених компликација као и о новим погодностима и услугама лабораторијске службе и амбуланти породичне медицине Дома здравља Брод.

Током ове активности анимирано је становништво да изврши бесплатне анализе крви током једнодневне превентивне анализе крви која је извршена дана 17.5.2018. године за више од 100 грађана општине Брод. Сви присутни су добили летке о улози и значају превентивних анализа крви који носе симболичну поруку кампање „Анализа крви – болест се види у слици“.

radionice gradj sport 1