brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
srijeda, 13 Mart 2019 08:38

„СПОЈИМО ДЈЕЦУ КОСМЕТА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

 ОДБОР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА ПОМОЋ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

ОПШТИНА БРОД

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ЗА ПРОВОЂЕЊЕ АКЦИЈЕ

„СПОЈИМО ДЈЕЦУ КОСМЕТА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

      Протеклих седам година заредом Републички одбор за помоћ Србима са Космета, уз помоћ градова, општина и основних школа из Републике Српске, са великим успјехом реализовао је пројекат СПОЈИМО ДЈЕЦУ КОСМЕТА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Увелико се проводе припреме за осми долазак дјеце са Космета у 20 општина и градова широм Републике Спске. И ове године акцијом су обухваћена дјеца из српских породица са Космета, који ће код нас боравити од 16. до 23. јуна ове године (прва седмица распуста).

С обзиром да је наша Школа, са школом „Краљ Милутин“ из Грачанице, потписала повељу о братимљењу, ученици из ове Школе ће и ове године бити наши гости. По правилу не могу долазити иста дјеца јер је циљ да сваке године долазе нова дјеца, да што више дјеце са Космета дођу у Републику Српску, и да се што више дјеце међусобно повеже, и да прошире и склапају нова вјечна пријатељства. Са њима у пратњи ће доћи и најмање троје њихових наставника.

Прве године смо угостили педесеторо дјеце из Пасјана код Гњилана. Потом смо, двије године заредом угостили дјецу из Грачанице и Лапљег села код Приштине. Имамо велико и позитивно искуство из претходних године, као и велику и искрену захвалност и признање наших малих гостију и њихових родитеља да смо се показали као велики људи и изузетни домаћини.

Бити домаћин овој дјеци подразумијева пријем једног или двога ове дјеце, обезбјеђење смјештаја, боравак и исхрану у наведеном периоду, а у складу са властитим могућностима, уприличити садржај и боравак тој дјеци, колико је могуће, безбрижнијим и занимљивијим.

За ове потребе начелник Општине је формирао Организациони одбор, у чије активности су, поред представника основних школа и општине Брод, укључене бродска Борачка организација, Српска Православна црквена општина Брод.

Општина Брод ће, са своје стране, преузети трошкове превоза дјеце, смјештај за наставнике и возаче у њиховој пратњи, те ће се ангажовати у организацији пригодних културних, спортских и других садржаја, по којима ће овој дјеци боравак у Броду бити што занимљивији. Радиће се и на томе да се изнађе начина да се породицама, које буду примиле дјецу, обезбиједи растерећење у једном дијелу материјалних трошкова.

Овом путем позивамо све породице које имају могућности, и у прилици су да у наведеном периоду буду домаћини нашим малим гостима са Космета, да се пријаве у школе у Броду и Лијешћу, или у просторије Борачке организације, те да попуне образац изјаве за те намјене.

У очекивању да ћемо, и ове године, заједно успјети у овој узвишеној и хуманој активности, срдачно Вас поздрављамо! И овај пут будимо оно што стварно и јесмо: БУДИМО ЉУДИ!!!

Брод, март 2019. г.                                                                            ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

                                                                                               и предсједник Организационог одбора

                                                                                                             

                                                                                                        Брано Гојковић