brod logo transp

ОПШТИНА БРОД
Званична интернет страница
četvrtak, 22 Novembar 2018 14:58

СЕКТОРИ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

ocijeni
(0 glasova)
Најзначајнији сектори за улагање у Броду су металски и пољопривредни сектор.
 

МЕТАЛСКИ СЕКТОР

Сектор металне индустрији у општини Брод заузима значајно мјесто. Кроз развој малих и средњих предузећа, има тенденције пораста, а у периоду 2014. – 2018. година у Брод су инвестирали:

Антон Паар СхапеТец БА” д.о.о. (Аустрија) са 27 новозапослених радника.
Крампитз интернатионал & Партнер” д.о.о. (Њемачка) са 18 новозапослених радника и проширавањем постојећих капацитета.
Сцаи Адаптер о.о. (Италија) је удвостручио број запослених и проширио постојеће капацитете.
Од услужних привредних субјеката из металског сектора најзаначјни су:

“ДМ монтажа” д.о.о. са 16 запослених радника чија је основна ђелатност  заваривање, израда и монтажа челичних конструкција као и обука заваривача одговарајућим поступцима.
“Росс-адрија” д.о.о. са 20 запослених радника,  чија је основна ђелатност  заваривање, израда и монтажа челичних конструкција као.
Од понуде слободне радне снаге на бироу Брод Завода за запошљавање РС налази се:

135 бравара,
19 заваривача,
11 метало стругара
23 машинска техничара.
Увоз – Извоз

У 2017. години у општину Брод највише је увезено сљедеће робе:

гвожђа и челика у вриједности 23.840.537,00 КМ,
производа од гвожђа и челика у вриједности 1.423.120,00 КМ.
У 2017. години из општине Брод највише је извезено сљедеће робе:

производа од гвожђа и челика у вриједности 37.725.801,00 КМ
гвожђе и челик у вриједности 2.326.481, 00 КМ.
Главне земље извознице су: Италија, Турска, Аустрија, Њемачка, Шведска, Хрватска, Словенија и Шведска.

Образовање кадрова металских струка врши се у:

Средњој школи „Никола Тесла Брод“ за занимања Бравар-Заваривач, укупно 30 полазника сваке године
Преквалификација у области заваривања (ТИГ, ЊИГ, РЕЛ МАГ и слични поступци) – обуку врши „Бакара“ д.о.о. Лијешће, и „ДМ-монтажа“ д.о.о. Брод, са међународно признатим сертификатима.
Општина Брод у протекле три  године планирала је и реализовала преквалификацију из области заваривања. До сада је овим програмом обучено око 40 полазника.

Највећи потенцијал унутар металског сектора има подсектор за извођење браварскозаваривачких радова, металопрерађивачку индустрију, аутоиндустрију и пружање услуга из области металске индустрије.

Промотивни летак - металски сектор

 

ПОЉОПРИВРЕДА ОПШТИНЕ БРОД

Пољопривредна производња на подручју општине Брод, у протеклих пет година интензивно се развија, у великој мери захваљујући акцијама предузетим од стране локалне самоуправе.

У оквиру општинског буџета сваке године су предвиђена средства за подстицаје у  пољопривреди,а паралелно са тим се објављују огласи за закуп пољопривредног земљишта. До сада кроз концесије је издато 62 хектара а кроз закуп 919 хектара обрадивог земљишта. Са таквом праксом се наставља и даље јер је преостало још 1.134 хектара. Самим тим се константно повећава и број регистрованих породичних пољопривредних газдинства, тако да је 2015. било 252 газдинства, 2016. 302 газдинства а 2017. године  351 газдинство. У области пољопривреде појављују се и страни инвеститори, тако да је једна холандска компанија заинтересована за изградњу фарме музних крава за 500 грла и већ је узела у закуп око 50 хектара обрадивог земљишта.

Најинтензивнија производња је у области млекарства, где се из године у годину бележи пораст откупљених количина свежег млека, тако да је у прошлој години забележена количина од 2.450.000 литара са тенденцијом даљег пораста. У исто време је развијен и тов бикова, као и производња свиња, која је достигла бројку од око 7.000 грла разних категорија.

Ратарска производња се заснива у сарадњи са сточарском производњом, јер се на тај начин обезбеђује највећи део хранива за постојећи сточни фонд, а део производње се предаје кроз организовани откуп и то највише кукуруз и пшеница. Поред свих врста житарица, заступљене су и гајене ливаде, које су засејане луцерком и детелинско-травним смешама.

Воћарство је заступљено на површинама од 644 хектара и све више се формирају воћњаци са савременим начином узгоја воћа. У наредном периоду је предвиђена и изградња једног расхладног објекта за смештај и чување воћа до продаје. Највише су заступљене воћне врсте шљива, крушка и јабука, а последњих година све више ничу и савремени засади лешника и ораха.

Пољопривредну производњу пратимо у сарадњи са Пољопривредним институтом Републике Српске из Бања Луке, са којим је организована контрола квалитета земљишта и предлози мера за коришћење органког и минералних ђубрива, као и плодореда, а са Институтом за развој и унапређење пољопривреде из Брчког у припреми је организована производња уљарица (соја, сунцокрет и уљана репица) за познатог купца.

Промотивни летак - пољопривредни сектор

 

pogledano 8685 puta