Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ОДЛИКОВАО НАЧЕЛНИКА БРОДА ОРДЕНОМ СВ. КРАЉА ДРАГУТИНА

У недељу 20. 11. 2022. године, његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је свету литургију и освештао живопис у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду. Првобитни Храм Покрова Пресвете Богородице у Броду, изграђен 1894. г, до темеља је разорен 1992. г. у протеклом рату. На мјесту срушене цркве, 1999. г. почела је изградња нове богомоље. Изградња је уз залагање народа и свештенства трајала до 2009. године након чега је настављено унутрашње уређење.

Фрескописање унутрашњих зидова, површине веће од 2.000 метара квадратних, започето је у септембру 2012. године. Старјешина храма, протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић Теофиловић напоменуо је да је садашњи иконостас, какав се не може наћи на овим просторима, дар браће Грка на челу са митрополитом митлинским Јаковосом.

По завршетку литургије његово преосвештенство епископ Фотије одликовао је појединце за њихову оданост цркви и залагање. Начелника Брода Зорана Видића одликовао је орденом св. краља Драгутина преподобног Теокриста за оданост цркви и несебичну хришћанску љубав, труд и жртву исказану приликом живописања храма. „Срећни смо што смо заједно са народом и пријатељима из других локалних заједница завршили велики посао“, изјавио је начелник Видић.

Цијели текст о освештању живописа и фотографије са додјеле признања можете погледати на порталу Радио Брода: www.radiobrod.live

eskort eskişehir -

Personel Sağlık