ОДРЖАНА ПРВА ГОДИШЊА СКУПШТИНА КЛАСТЕРА „ПОЉОКЛАСТ“

Годишња скупштина кластера „Пољокласт“ одржана је данас у Броду, а на скупштини је усвојен записник са оснивачке скупштине, извјештај о раду и проведеним активностима, те финансијски извјештај.

С обзиром на ванредне услове које је у цијелом свијету изазвала епидемија вируса корона „Пољокласт“ је успио да реализује низ предвиђених активности које су дале позитивне резултате у смислу помоћи при промоцији и маркетингу производа наших произвођача, рекла је Јулијана Петровић, менаџер „Пољокласта“.

„Успјех Пољокласта је што смо се регистровали на ЕУ платформи, а у наредном периоду планирамо успоставити сарадњу са кластерима ван Републике Српске. Надамо се да ће наше активности уз активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједити домаћим пољопривредницима извоз у земље Европске уније“, рекла је Петровић.

И предсједник скупштине „Пољокласта“ Вид Ракић истакао је да је од оснивања  2019. године до данас реализовао низ предвиђених активности, али и истакао да је направљена добра платформа за реализацију  низа пројеката у наредном периоду.

Једна од активности у наредном периоду јесте оснивање задруга, рекла је Слађана Берић-Товирац, теренски консултант за подручје добојске регије и објаснила да на подручју добојске регије постоји велики број пољопривредних удружења али ова удружења су непрофитне организације које не могу саме да заокруже пословање, док задруге представљају напреднији ниво организовања произвођача и  у могућности су да самостално организују производњу и фактуришу услуге.

Првој годишњој скупштини Пољокласта, поред домаћина и представника општинске управе, присуствовали су представници градова, општина и удружења из Дервенте, Добоја, Станара, Модриче, Пелагићева и Доњег Жабара. Виолета Лемић и Драган Вучковић из јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Радмила Цвијић и Драгиша Марковић испред  ресора за пружање стручних услуга из Добоја, те Слађана Берић-Товирац теренски консултант за подручје добојске регије.