У БРОДУ ОБНОВЉЕН РАД РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА ЖЕНА ЖРТАВА РАТА

У Броду је јуче обновљен рад Регионалног одбора Удружења жена жртава рата Републике Српске на коме је за предсједника одбора изабрана Слободанка Видић, жена која има признат статус жртве рата као и све остале чланице одбора.

Видић је на састанку изразила наду да ће одбор кроз свој рад успјети да обезбиједи женама жртвама рата оно што им припада. Састанку је присуствовала и Божица Живковић-Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске, која је истакла неопходност борбе жена за њихова права, те додала да је, према подацима којима они располажу, 2.260 жена у протеклом рату убијено на кућном прагу, док је преко 6.000 жена прошло кроз логоре у Републици Српској, од тогброја више од 700 жена и дјеце прошло је кроз десет логора који су били оформљени за српско становништво на подручју општине Брод.

Чланице Регионалног одбора давале су изјаве полицији и свједочиле на суђењима за ратне злочине, ипак, пресуде су изостале или су пак биле срамотно мале као да се ради о неком лакшем кривичном дјелу а не ратном злочину, навела је Рајилићева те додала да је страшна истина да за све тортуре, силовања, мучења и убиства ни дан данас злочинци нису примјерено кажњени, као да правда не може да дође до оних којима је заиста потребна, као да српске мајке и жене мање вриједе од осталих и да њихова жртва није вриједна помена.

Према ријечима Рајилићеве, када је 2012. године основан Регионални одбор у Броду, имао је око 90 чланица. Данас је њихов број нешто мањи, ипак важно је да те жене буду у току догађаја, да имају мјесто гдје се окупљају, да се изборе за своја права како се не би осјећале заборављено.