ОДРЖАНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА „ВОЋАР“

Удружење воћара „Воћар“ Брод одржало је редовну годишњу скупштину удружења. Састанком је предсједавао предсједник Скупштине удружења „Воћар“ Милан Гаврић, док је предсједник удружења Вид Ракић присутним члановима Скупштине поднио извјештај о раду удружења у протеклој 2020. години.

Констатовано је да је бродско удружење воћара једно од најактивнијих на добојској регији преко којег је реализовано више значајнијих пројеката.

У протеклој години организована је посјета воћару Дарку Милошевићу из Угљевика који се професионално бави воћарством, а удружење је, реализујући још један пројекат, купило таруп за воћаре.

У овој години планира се кренути у реализацију пројекта „водозахват“. Потребно је, према ријечима Ракића, да им општина додјели парцелу поред ријеке Саве код Камена како би се направио „водозахват“ који би био од интереса за све пољопривреднике на општини Брод.

На позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за подјелу 100.000 садница из Бода се пријавило 23 воћара који су изразили жељу да посаде 12 250 садница шљива, 3.150 стабала јабуке и 500 садница брескве, што је и највеће интересовање на добојској регији.

Овим интересовањем бродских воћара стекли су се услови да се у Броду у наредном периоду крене у реализацију још једног пројекта који је припремљен и чека реализацију, а то је изградња хладњаче од 300 тона која би омогућила произвођачима да своје производе не морају пласирати одмах на тржиште, већ би били у могућности да одложе продају производа те постигну бољу цијену.

Закључено је да је потребно наставити рад на новим пројектима и у наредном периоду, те организовати посјете сајмовима и воћарима у Републици Српској.

Број чланова удружења од 2013. године када их је било шест повећао се на 25 редовних чланова, а оно што највише радује је да се чланство у удружењу значајно подмладило, рекао је Ракић.