БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ: ЊЕГОШ ЂУКИЋ ПРВИ ДОПЛИВАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

Његош Ђукић (23) из Брода, другу годину за редом, први је допливао до Часног крста, у ”Богојављенском пливању за Часни крст” које је 19.јануара по шести пут организовано на ријеци Сави у Броду. Учесници, њих 19 су у хладној Сави пливали док је температура ваздуха у Броду износила минус два степена.

-Вода је хладна али с друге стране осјећа се огромна топлина данашњег празника који даје огромну снагу. Велика ми је част што сам учествовао и први допливао до Часног крста. Честитам свим учесницима који су се одважили да уђу у воду по овој хладноћи. Заједно смо побједници – казао је Ђукић.

Златник са ликом пресвете Богородице, донацију златаре ”Голд”, Његошу Ђукић даровао је свештеник Жељко Теофиловић, а златни крст дар општине Брод уручио му је начелник општине Зоран Видић. За неколико дана, у Светосавском дому при православном храму у Броду, за све учеснике овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст биће уприличен свечани пријем када ће им бити уручени сребрни крстови и захвалнице.

-Ово је велики празник када се сабирамо и молимо се за благослов Божији. Лијеп је хришћански обичај да се плива за Часни крст, и данас смо благословили пливаче који имају хришћанску вјеру и срце да запливају за Часни крст-, рекао је свештеник Теофиловић.

Богојављенско пливање за Часни крст је значајна манифестација за општину Брод.

-И овом манифестацијом показујемо јасан правац очувања православне традиције. Општина Брод се ставила на располагање Православној Цркви и пливачима и материјално помогла организацију овог догађаја-, изјавио је Видић и додао да ће тако бити и наредних година.

Претходно је у Храму Покрова Пресвете Богородице служена Света литургија након које је испред храма кренула богојављенска литија шеталиштем Душка Трифуновића до ККК ”Премиум”, гдје је обављено освjештање воде са спуштањем Часног крста у ријеку Саву.