ЗАВРШЕНО ДЕМИНИРАЊЕ НА ТРИ ЛОКАЦИЈЕ У МЗ КОРАЋЕ

Невладина хуманитарна организација “Норвешка народна помоћ у БиХ” (НПА) у јуну 2020. године започела је пројекат деминирања на подручју општине Брод, у МЗ Кораће, укупне мински сумњиве површине од 928.326 метара квадратних.

Деминерске активности, у којима учествују два мануелна и машински тим, те тим са обученим псима за откривање мина, изводиће се на 9 локација, а до сада је обављена примопредаја 3 завршена задатка.

Пронађено је и уништено 7 мина и 8 комада неексплодираних убојитих средстава /НУС/.На мински сумњивим локацијама које се налазе у склопу НПА радилишта ”Кораће”, НПА проводи активности чишћења и техничког извиђања у сарадњи са представницима Центра за уклањање мина у БиХ – БХ МАЦ, регионална канцеларија Бања Лука и општином Брод.

Активности деминирања које финансира Савезна Република Њемачка, уз подршку Норвешког министарства вањских послова трајаће до краја овогодишње деминерске сезоне, a наставиће се и у 2021. години, чим временске прилике дозволе наставак деминерских активности.