ПРЕЗЕНТАЦИЈА КОНЦЕПТА ПАМЕТНОГ ГРАДА – МОДЕРНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА ДО ЗНАЧАЈНИХ УШТЕДА

У сали са састанке, у згради општине, представници компаније М: тел одржали су презентацију концепта Паметног града, односно услуга базираних на Internet of Things (IoT) технологији.

Између осталог је истакнуто да је захваљујући IoT технологији, односно рјешењима у оквиру концепта Паметног града, могуће оптимизовати најразличитије пословне процесе, извршити уштеду енергије и побољшати квалитет живота. Тако се пројекти базирани на LoRaWan технологији могу односити и на даљинску контролу саобраћаја, мјерење потрошње воде, мјерење квалитета ваздуха, рјешења за паметне паркинге, паметне зграде, за дигитализацију пољопривреде, управљање отпадом, телеметрију, као и за пројекте чија је сврха оптимизација енергетских ресурса. Ова технологија може се користити и за мјерење потрошње струје, воде или гаса, уз могућност управљања мјерним мјестима, додавања мјерног мјеста или придруживања мјерног мјеста крајњем потрошачу.

Презентацији су присуствовали начелник општине Брод, начелник општинског Одјељења за просторно уређење, стамбено комуналне послове и екологију, те представници ЈКП ”Комвод” и РЈ ”Електродистрибуција” Брод.