+387 53 610 116

Вијести

ШКОЛСКА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕЗ ПРИРЕДБИ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 29 Januara, 2022 у 12:37

У основним школама наше општине: „Свети Сава” и „Лијешће”, и Средњошколском центру „Никола Тесла”, 27. јануара обиљежена је школска слава Свети Сава. Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостале су традиционалне школске приредбе. У присуству запослених, представника општинске управе, свештеника и минималног броја гостију, у свим школама обављена су ломљења славских колача.

Ученицима и запосленима школску славу у Броду честитао је Брано Гојковић, директор школе која носи име овог светитеља, првог српског архиепископа и просветитеља, утемељивача српске Цркве, државе и школства.

У основној школи у Лијешћу, директорица Нада Гостић, честитајући Савиндан ученицима и колегама истакла је да нас светосавље учи поштовању правих вриједности и да обиљежавање овог празника подразумјева његовање свих начела које је установио Свети Сава.

Ломљењем славског колача Савиндан је обиљежен и у Средњошколском центру “Никола Тесла“. Честитајући празник свим ученицима и просвјетним радницима директорица средње школе Драгица Ивановић нагласила је да се традиција просветитељства мора очувати.

Прослави Савиндана присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима. Честитајући школску славу, Видић је истакао да ће локална заједница и у будућем периоду подржавати рад и активности свих бродских васпитно-образовних установа.

Свети Сава је био први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је има Сава. Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године. Као школска слава Савиндан се прослављао све до 1945 . године када је укинут одлуком тадашњих комунистичких власти. Послије полувјековне забране, као школска слава, поново се почео обиљежавати од 1990. године.

Извор: Радио Брод

news
ЕВО КАКО ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ ЗА ПРИКЉУЧКЕ НА КАНАЛИЗАЦИОНУ МРЕЖУ И КОЛИКО ЋЕ ВАС КОШТАТИ

Мјештани улица 1. Српског батаљона и Пилота Бранка Пјанића могу подносити захтјеве за прикључење домаћинстава на новоизграђену канализацину мрежу. Захтјеви се подносе Јавном комуналном предузећу „Комвод“, а такса, материјал и…

23.04.2024 16:35

news
ПОЧЕЛА КАМПАЊА "ЛАКО ЈЕ ПОЈАС ВЕЗАТИ!"

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, Јединице локалних самоуправа и РТРС као медијски партнер у периоду…

23.04.2024 11:57

news
ВАСКРШЊИ БАЗАР У ГРАДСКИ ПАРК ДОВОДИ ДВАДЕСЕТАК ИЗЛАГАЧА

Туристичка организација општине Брод у петак, 26. априла 2024. године у Градском парку организује Васкршњи базар који ће окупити двадесетак излагача. „С обзиром на то да имамо солидан број пријављених,…

23.04.2024 10:32