+387 53 610 116

Вијести

УСВОЈЕНЕ ОДЛУКЕ О ПОДРШЦИ ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ МЛАДИМ БРАЧНИМ ПАРОВИМА

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 30 Maja, 2022 у 19:33

Скупштина општине Брод, на редовној 16. сједници, одржаној у петак 27. маја усвојила је годишњи Извјештај о извршењу буџета општине  Брод за период 1. јануар – 31. децембар 2021. године. Укупна буџетска средства за тај период остварена су у износу 10.663.284,01 КМ или 93,78% укупно планираних буџетских средстава.

„Показали смо одговорну политику  редовног извршавања обавеза, без задужења у прошлој години. Уколико и дође до задужења трудићемо се да то буде за капиталне пројекте попут изградње нових водоводних линија, фабрике воде и сличних питања за која постоји општи консензус“, изјавио је начелник општине Зоран Видић.

Одборници су прихватили и Одлуку о начину и условима додијеле неповратних новчаних средстава младим брачним паровима за куповину неизграђеног грађевинског земљишта у својини Општине Брод, ради индивидуалне стамбене изградње за шта ће средства обезбиједити општина Брод. Такође, усвојена је и Одлука о додјели новчаних средстава младим брачним паровима са села ради помоћи у стамбеном збрињавању. За ове намјене из општинског буџета биће издвојено 48.000 КМ. Средства ће се додијелити за укупно 16 младих брачних парова као помоћ за изградњу, санацију или адаптацију стамбених јединица.

Одборници су усвојили и Информација о стању у привреди и запослености на подручју Брода у минулој години. У овој информацији је наведено да је на крају 2021. године укупан број привредних субјеката износио је 342, да је доминирала предузетничка дјелатност, те да је укупно било 2.609 запослених. Број незапослених лица у евиденцији Завода за запошљавање, на дан 31. децембар 2021. године био је 861, док је 30. априла текуће године на списку Завода за запошљавање било 742 лица.

Општина Брод спроводи активности и мјере у циљу ширења повољних привредних  аспеката, а у Информацији се наводе повољне цијене земљишта у пословним зонама и додатно умањење цијене у зависности од броја запослених радника, обезбјеђење потребне инфраструктуре до границе посједа, ниске таксе за регистрацију предузетничке дјелатности и издавање одобрења за рад у најкраћем могућем року, ријешени имовинско-правни односи, ослобађање плаћања комуналне накнаде у првој години рада, као и ниски трошкови издавања грађевинске дозволе са могућношћу одгођеног плаћања.

Скупштинска већина прихватила је Рјешење о разрјешењу в.д. директора Јавне установе предшколства „Бели анђео“ Драгане Црљић. Скупштина општине именовала је Бору Бановића, дипломираног економисту за в.д. директора ЈУ „Бели анђео“.

На 16. редовном засједању СО Брод, усвојене су и Информације о стању потраживања буџета општине Брод са 31.12.2021. године; о пољопривредном земљишту у својини Републике Српске које је дато у концесију на подручју општине Брод; о организацији и начину обављања јавног превоза и такси превоза путника на подручју општине Брод; извјештај о раду Скупштине једночланог акционарског друштва ЈКП „Комвод“ а.д. Брод; Извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске – Сједиште замјеника правобраниоца Добој за 2021. годину; извјештај о управљању, кориштењу и одржавању имовине општине Брод која је дата на кориштење предузећима и установама у 2021. години.

Извор/више информација на интернет порталу Радио Брода.

news
НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ О ИЗВЈЕШТАЈУ О РАДУ ЗА 2023. ГОДИНУ

Одборници Скупштине општине Брод су јуче, 28. марта 2024. године на 36. редовној сједници усвојили Извјештај о раду начелника општине и општинске управе за 2023. годину. Начелник општине Зоран Видић…

29.03.2024 08:48

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИЗБОР И ИМЕНОВАЊЕ ЧЛАНОВА САВЈЕТОДАВНОГ ОДБОРА

За унапређење учешћа грађана у одлучивању, Начелник општине Брод је донио одлуку о оснивању Савјетодавног одбора грађана на подручју општине Брод. Јавни позив за избор и именовање чланова одбора је…

29.03.2024 08:30

news
УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАJ О РАДУ НАЧЕЛНИКА И ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

На данас одржаној 36. редовној сједници Скупштине општине (СО) Брод одборници су усвојили укупно 18 тачака. Између осталог, усвојен је и Извјештај о раду начелника општине и општинске управе за…

28.03.2024 16:49