+387 53 610 116

Вијести

Стручњаци помажу домаћим повртарима

Аутор: admin | Ажурирано: 24 Juna, 2021 у 11:57

У оквиру наставка провођења пројекта ''Развој руралне конкурентности'', који проводи Међународна организација за развој пољопривреде ИФАД, на имању Мирослава Друговића у Горњем Клакару, јуче је одржано стручно предавање о производњи поврћа у заштићеном простору за кориснике  с подручија општине Брод који су, ове године у оквиру пројекта, добили пластенике.

Предавач, дипл. инг. пољопривреде Стеван Месаровић истиче да производња поврћа у заштићеном простору има бројне предности, будући да је у пластеницима могуће гајити расад и рано поврће и уз придржавање свих агротехничких мјера, на релативном малим површинама, остварити велику родност.

-У пројекту имамо повртаре- почетнике и оне са нешто већим искуством, тако да једне треба упутити у основе повртарске производње, односно о оптималним роковима садње поврћа у пластеницима, избором сорте, начином садње, заливања, ђубрења,  док са другима треба радити на сузбијању  болести на поврћу, штеточина  и бавити се свим оним проблемима који постоје без обзира на искуство у производњи,- нагласио је Месаровић.

Домаћин предавања Мирослав Друговић повртар из Горњег Клакара и један од корисника пројекта истиче да су се супруга и он овом производњом почели бавити прошле године када су купили два пластеника површине 200 квадратних метара.

-Иако нови у овој производњи прошле године смо остварили задовољавајуће приносе и то нас је мотивисало да ширимо производњу. Ове године смо, набавили смо још два пластеника и тренутно на 400 метара квадратних узгајамо парадајз, краставце корнишоне и паприку ајварку,- наглашава Друговић.

Истиче да је један од битних сегмената за успјешно бављење овим послом управо организовање стручних предавања.

-То нам је од велике користи  јер се са научног становишта упознајемо са најновијим достигнућима у овој врсти производње,- истакао је Друговић.

Јулијана Петровић, менаџер кластера регије Добој ''Пољокласт'' који је један од учесника у пројекту, нагласила је да је примарни  циљ пројекта помоћ малим произвођачима у руралним подручјима и њихово економско оснаживање.

-Укупно 39 корисника с подручија Брода је добило неопходан репроматеријал и пластенике површине 100 метара квадратних,- истакла је Петровић напоменувши да је активну улогу у пројекту, чија је укупна вриједност 110.000 КМ, имало  Удружење жена ''Винска'' , ПЗ ''Агропосавина'' из Дервенте, општина Брод и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике  Српске.  

news
ОБЈАВЉЕНЕ РАНГ ЛИСТЕ ЗА БАЊСКО ЛИЈЕЧЕЊЕ

Обавјештавају се чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди и жртве ратне тортуре, који су се пријавили на Јавни позив за бањску рехабилитацију у 2024. години, који је расписан од…

24.04.2024 11:21

news
ПОЕТСКО ВЕЧЕ У БРОДУ

Народна библиотека „Бранко Ћопић“ сутра, 25. априла са почетком у 18:00 часова у Хотелу “Onix” организује Поетско вече са Миленком А. Поповићем и пријатељима. Пјесник ће говорити о књизи „Два…

24.04.2024 09:47

news
ПОЧЕЛA САНАЦИЈА МАКАДАМСКИХ ПУТЕВА НА ПОДРУЧЈУ БРОДА

На подручју општине Брод  у току су радови на санацији и уређењу  локалних макадамских путева и улица. Технички директор комуналног предузећа „Комвод“ Ново Шљивић, рекао је да се активност реализује…

24.04.2024 07:04