+387 53 610 116

Вијести

СЛУЖЕН ПОМЕН ВОЈИСЛАВУ ГОРАНОВИЋУ, ПРВОЈ ЖРТВИ РАТА У БиХ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 16 Septembra, 2024 у 12:44

Испред спомен-плоче у кругу некадашњег предузећа „Грамат“ у Горњем Клакару данас је служен помен и одата почаст Војиславу Горановићу, који је на радном мјесту погинуо од артиљеријске гранате испаљене 16. септембра 1991. године са територије Хрватске.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радислав Кокић истакао је да је Горановић био прва цивилна жртва рата који се касније распламсао у БиХ.

Евоцирајући сјећање на овај трагични догађај од прије 33 године, Кокић је подсјетио да су у ноћним часовима 15. на 16. септембар 1991. године са териротије Хрватске гранатирана српска села у Броду и да је од гранате која је пала у круг фабрике погинуо Војислав Горановића.

„Ми који смо познавали Војислава Горановића знамо да се био изузетан стручњаку, а сама чињеница да је прије доласка у ову фабрику био директор Ливнице у „Ђури Ђаковићу“ у Славонском Броду говори да се радило о образованом и стручном човјеку, рекао је Кокић за Радио Брод.

Он је истакао да једна улица у Броду носи име Војислава Горановића.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да је Брод по много чему специфичан везано за Одбрамбено-отаџбински рат, па и по првој цивилној жртви рата.

„Тада је угашен живот младог стручњака који је доприносио друштву. Наша је обавеза да се сваке године окупљамо на овом мјесту, да окупимо његову породицу и да на млађе генерације пренесемо сјећање да нам се овако нешто никада не понови“, рекао је Видић и истакао:

„Да у прошлости није долазило до оваквих догађаја били би много напредније друштво. Нажалост, живимо на политички и ратом трусном подручју гдје нам се историјски гледано ратови дешавају релативно често, али ако будемо довољно радили на едукацији и образовању младих имамо шансу да у будућности будемо мирно подручје“.

Испред спомен-плоче вијенце и цвијеће положили су чланови породице Горановић, заједничка делегација Борачке организације и општине Брод и други.

(Радио Брод)

news
СЛУЖЕН ПОМЕН ВОЈИСЛАВУ ГОРАНОВИЋУ, ПРВОЈ ЖРТВИ РАТА У БиХ

Испред спомен-плоче у кругу некадашњег предузећа „Грамат“ у Горњем Клакару данас је служен помен и одата почаст Војиславу Горановићу, који је на радном мјесту погинуо од артиљеријске гранате испаљене 16.…

16.09.2024 12:44

news
ОБЕЗБИЈЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА ЗАМЈЕНУ ДИЈЕЛА ВАЊСКЕ СТОЛАРИЈЕ У БРОДСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

Представници Општине Брод и Федералног министарства за избјегла и расељена лица потписали су данас у Сарајеву уговор о реализацији пројекта замјене вањске столарије на згради Дома здравља у Броду, чији…

13.09.2024 11:47

news
СЕЗОНА ГРИЈАЊА ПОЧЕЋЕ НА ВРИЈЕМЕ, ПРОБЕ СИСТЕМА ОД 1. ОКТОБРА

Сезона гријања у Броду почеће на вријеме, 15. октобра, и трајаће до 15. априла, потврђено је у Јавном комуналном предузећу „Комвод“, које управља системом даљинског гријања. Према ријечима Нове Шљивића…

10.09.2024 11:27