+387 53 610 116

Вијести

СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 13 Jula, 2024 у 16:50

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села - Павловдан.

Премда је ово некад најмногољудније бродско село исељено 70-их година прошлог вијека, Полојчани се овдје сваке године радо окупљају.

"Ово је моја кућа, моје село, мој народ. Другог немам! Лијепо је и хвала драгом Богу да се народ окупља овдје", рекао је за Радио Брод Саво Вучановић.

Славко Бардак који је радни вијек провео у Швајцарској за Полој гдје је рођен каже да је најљепше село и да радо вријеме проводи на родној груди.

"Долазим сваки дан, имам викендицу овдје, а Павловдан је за нас Полојчане нешто посебно, свето. Лијепо је када се окупимо у овако великом броју. Данас је мало вруће па је мање народа", рекао је он.

Свештеник лијешчанске парохије Јован Томић, који је служио литургију, поручио је да ће Павловдан увијек бити дан када ће се Полојчани окупљати око изграђеног светог храма.

"Налазимо се на мјесту гдје је некада био крст или молитвиште за Полој, село које знамо каква је судбина задесила. Али, то није уништило дух, вољу и љубав према према свом селу. Првенствено жеља да се овдје направи свети храм је одлучила да за вијек вијекова овај дан и мјесто буду одредиште када ће се сви Полојчани окупљати", рекао је отац Томић.

Он је додао да многи Полојчани долазе из разних крајева свијета на молитву и да у заједништву прославе свог заштитника.

"Можда од свих црквених слава је најпосјећенија, гледајући на прославу, колико се дуго задржимо и колико буде у духу Божијем и духу нашег народа да прославимо заједно уз народно весеље", конставовао је Томић.

Кум славе Димитрије Видаковић истакао је да му ова улога чини велико задовољство.

"Бити кум славе за мене значи пуно, зато што је село Полој нешто посебно. Са духовне стране значи још више, јер је црква мој живот", изјавио је Видаковић, који иза себе има више оваквих кумстава.

У Полоју се изнад свега његује заједништво, а за то је највише заслужна православна црква, констатовао је начелник општине Брод Зоран Видић.

"Сваке године 13. јула окупљамо се у Полоју са свештенством православне цркве и вјерним народом да прославимо Павловдан. За некадашње становнике Полоја ово је један носталгичан догађај, али када се све то увеже са религијом и православном црквом то изгледа све пуно величанственије", рекао је Видић за Радио Брод.

Он је додао да локална управа брине о одржавању путева у селу, што се редовно ради сваке године.

"Ове године, поред пута који пролази кроз цијело село, успјели смо уредити и оне који воде до парцела да се лакше може обављати пољопривредна производња. У сваком случају, част ми је што сам гост овдје дуги низ година и што заједно са својим народом прослављам Павловдан", поручио је начелник општине Зоран Видић.

Извор / Фото: Радио Брод

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50