+387 53 610 116

Вијести

ПРЕДСТАВЉЕНЕ ПОЧЕТНЕ АКТИВНОСТИ ПРОЈЕКТА „ЗЕЛЕНИ ТРОУГАО“

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 19 Jula, 2024 у 12:27

Представници агенције ЛИР Еволуција (LIR Evolution) и Општине Брод одржали су данас, 19. јула у просторијама Општине састанак поводом почетка реализације пројекта BH Green Triangle (Зелени троугао) и израде Акционог плана енергетски одрживог развоја и климатских промјена (SECAP – Sustainable Energy and Climate Action Plan).

На састанку су представљене процедуре израде SECAP-a, као и први кораци у процесу, те документи које је потребно усвојити.

„Зелени троугао“ је пројекат који заједно имплементирају Центар за развој и подршку (CRP) из Тузле, LINK из Мостара  i агенција LIR Evolution из Бањалуке.

Циљ је побољшање утицаја цивилног друштва у Босни и Херцеговини, у области заштите животне средине и климатских промјена, изградњом капацитета, унапређењем сарадње организација цивилног друштва са властима кроз јавну кампању регионалне GreenWorks мреже ОЦД.

Пројекат омогућава даље јачање GreenWorks мреже, изградњом капацитета и унапређењем сарадње са 15 локалних самоуправа у Босни и Херцеговини, омогућавањем процеса декарбонизације, прилагођавања и ублажавања климатских промјена, уз учешће јавности у планирању, креирању јавних политика, доношењу одлука, заступању интереса грађана.

Пројекат директно подстиче процес декарбонизације на локалном нивоу кроз јачање капацитета јединица локалне самоуправе и креирање 15 акционих планова за одрживу енергију и климу (SECAP) за период до 2030. године, промовисање коришћења чисте и одрживе енергије, као и еколошке планове локалне политике, подржавајући Акциони план за спровођење Софијске декларације о зеленој агенди за Западни Балкан за период 2021-2030.

Зелени троугао БиХ такође планира изградњу капацитета, дод‌јелу подгрантова и умрежавање за 15 организација цивилног друштва које ће градити капацитете у области декарбонизације, прилагођавања и ублажавања климатских промјена на локалном нивоу.

О пројекту су говорили Славиша Јелисић, директор и виши стручни савјетник у ЛИР Еволуцији и Медина Гарић, пројектни менаџер и експерт за заштиту животне средине и одрживу мобилност у овој агенцији.

Испред Општине Брод састанку су присуствовали шеф кабинета начелника Вања Николић, те Боро Грабовац и Небојша Гаџа, шеф и службеник Одсјека за локални и економски развој Општине Брод.

news
11. САЈАМ ПРИВРЕДЕ ОТВАРА СВОЈА ВРАТА У ПЕТАК, А У СУБОТУ ЋЕМО УЖИВАТИ У БРОДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ГАСТРОНОМИЈЕ

Спортско-културни центар у Броду ће овог петка и суботе бити домаћин 11. по реду Сајма привреде, пољопривреде и туризма. На Сајму ће се представити излагачи са домаћим производима из области…

27.08.2024 08:31

news
ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ОБИЉЕЖЕНА У МАЛОЈ БРУСНИЦИ - ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОВОГ СЕЛА

Мјештани Мале Бруснице данас су молитвом у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице – Великој Госпојини обиљежили данашњи празник који ова мјесна заједница прославаља као славу села. Богослужење је предводио свештеник…

28.08.2024 11:42

news
ОБЈАВЉЕНА ОДЛУКА О ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА БИРАЧКИХ ОДБОРА

Општинска изборна комисија објавила је данас Одлуку о именовању чланова бирачких одбора у изборној јединици Брод. Одлуку и друга саопштења везана за изборе можете погледати на званичној општинској презентацији у…

26.08.2024 12:01