+387 53 610 116

Вијести

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА КОРИСНИЦИМА ПРЕДУЗЕТНИЧКОГ ФОНДА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 22 Aprila, 2024 у 13:46

Данас су у сали за састанке Општине Брод потписани уговори са троје корисника Предузетничког фонда у оквиру USAID/INSPIRE пројекта који су заједно реализовали Општина Брод и Агенцијa САД за међународни развој (United States Agency for International Development).

Захваљујући овом пројекту троје Брођана добило је прилику да реализује своје бизнис идеје. Међу њима је и Драгана Пејичић, која је фокус усмјерила на пројекат везан за наше најмлађе суграђане.

„Ја планирам да реализујем нешто што је везано за дјелатност углавном окренутој дјеци. Ријеч је о дјелатности едукативног карактера, а моја жеља је да у данашњем времену које је прилично изазовно, гдје су нам дјеца, да тако кажемо дигитализована, вратимо се неким другим вриједностима, нашим старим вриједностима, а то је читање“, каже Драгана.

Она истиче да јој је циљ да дјеци читање постане занимљиво.

„Покушаћемо у том правцу да идемо и да реализујемо све оно што смо планирали и како смо навели у пројекту“, казала је она.

Дуња Јалимам, замјеница директора програма USAID/INSPIRE истакла је да је потписивање уговора наставак иницијативе коју је покренула Влада Сједињених Америчких Држава (САД) у оквиру Програма подршке заштите људских права USAID/INSPIRE са циљем унапређења система заштите људских права у Босни и Херцеговини, пружање прилика за запошљавање и самозапошљавање маргинализованих група.

„Данас смо потписали уговоре са три корисника Предузетничког фонда у општини Брод који је намијењен, прије свега, подршци маргинализираним групама у општини Брод“, казала је она и додала:  

„Ово је наставак наших ранијих иницијатива гдје смо у сарадњи са десет локалних заједница већ подржали оснивање и развој бизниса које воде припадници маргинализираних скупина у БиХ“.

USAID и Општина Брод обезбиједиле су једнаке износе средстава. Сваки корисник ће добити по 12 хиљада конвертибилних марака (КМ), од којих је пола обезбиједила локална заједница, а пола Агенција САД за међународни развој.

„Поред тога, овим бизнисима ћемо пружити и стручну, те било какву другу врсту менторске подршке са циљем да њихови бизниси заиста постану одрживи и да у наредном периоду омогуће прилике за запошљавање и они сами“, нагласила је Јалиман.

Уговоре са корисницима пројекта испред Општине Брод потписао је начелник Зоран Видић.

„Овакви пројекти имају вишеструку корист и вишеструки значај зато што директно укључују грађане, јер подразумијевају самозапошљавање. Овај пут су то маргинализоване групе“, казао је Видић и додао:

„По правилима USAID-а Општина Брод учествује са 50 одсто средстава. Укупан износ по кориснику је 12 хиљада конвертибилних марака, а Општина учествује са по шест хиљада за сваког корисника“.

Начелник општине Брод је задовољан што је овај пројекат успјешно реализован.

„Ријеч је о наставку дугогодишње сарадње, а кад се неки пројекат заврши добро, као што је овај, то отвара врата и за наредне пројекте у будућности. Било да је ријеч о инфраструктурним пројектима или неким који подразумијевају укључивање шире заједнице, у сваком случају за то је потребно обезбиједити буџетска средства", казао је Видић.

Он је подсјетио да је у Европи одавно присутна пракса да је буџетирање окренуто пројектима, те да мисли да ће се и у нашој општини морати увести такав начин функционисања.

„Уколико желимо да повлачимо средства из фондова Европске уније или америчке Владе ми ћемо морати да предвидимо средства за то и свакако укључивање грађана у такве процесе ће допринијети бољем разумијевању постојећег буџета, али и повлачење више средстава из фондова“, нагласио је начелник општине.

Свечаном потписивању уговора присуствовали су и службеници Одсјека за локални развој Општине Брод, те представници USAID-a.

news
СЈЕЋАЊЕ НА ОСАМ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ЛИЈЕШЋА

У Лијешћу је данас, код спомен обиљежја у порти цркве Свете Тројице организовано сјећање на српске борце погинуле у одбрани српских села 2. маја 1992. године. Евоцирајући сјећање на трагично…

02.05.2024 17:53

news
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПРАЗНИКА РАДА

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, свим грађанима општине Брод желимо да честитамо овај празник, те да се сви подсјетимо на борбе за већа права радника и значај солидарност, не…

30.04.2024 22:11

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 22. МАЈ

На данас одржаном колегијуму Скупштине општине Брод, између осталог, договорено је да наредна, 38. сједница СО Брод буде одржана 22. маја 2024. године у скупштинској сали са почетком у 9:00…

30.04.2024 10:43